2009 köpte vi svenskar kläder och skor för 75 miljarder kronor, en ökning med 53 procent mellan 1999 och 2009. Konsumentföreningen i Stockholm, (KfS) undersökning visar att endast hälften av svenska folket har uppmärksammat debatten om att klädproduktionen har stor miljö-
påverkan. Varje år hamnar 70 000 ton jeans,
t-shirts och jackor i hushållssoporna, motsvarande åtta kilo kastade kläder per person. Det visar en ny rapport från Naturvårdsverket, där textilflödena i Sverige kartlagts för första gången.
Panta kläder?
- Vi måste börja tala om vår klädkonsumtion som bara ökar. Det mesta skulle kunna återanvändas och på sikt även återvinnas. Det skulle spara miljön. I dag finns det producentansvar och därmed insamlingssystem för allt från tidningar till glasförpackningar och elektronik, men inte för textil. Det är märkligt. Men det känns bra att vi konsumenter är redo för ett sådant system, säger Louise Ungerth, chef på Konsument & Miljö på KfS.
I en undersökning av KfS, framgår att drygt hälften av över tusen tillfrågade svenskar inte vet vilken miljöbelastning klädproduktionen innebär. Majoriteten av svenska folket, 70 procent, är positiva till någon form av reglerat system för insamling av kläder.
Pirjo Andersson på secondhand-butiken Från ett hjärta till ett hjärta, i Finspång, tycker att finspångsborna är bra på att skänka kläder till återvinning.
- Det är väldigt vanligt att folk skänker kläder. Ofta ganska fina kläder, då vill de inte slänga det i soporna eller på tippen. Vi skickar till Lettland, kör dit containrar fem till sju gånger per år. Men då är det inte bara kläder, utan möbler och porslin med, säger hon.
Även på butiken Hans och Greta är de nya siffrorna förvånande.
- Det är en chock att folk kastar så mycket kläder. Vi har jättemycket kunder som lämnar in. Ibland måste vi sätta stopp för inlämningen, för att vi inte hinner med att ta hand om allt. Vi skulle behöva dubbelt så stor lokal om vi ska få plats med allt. Men vi flyttar till ny lokal i juni, tvärs över gatan. Då blir det i alla fall större, säger Marinette Zetterfeldt, på Hans och Greta.
Anita Meuller är projektledare på Hans och Greta. Hon tror att vårt samhälle kan påverka.
- Folk är ju stressade och hinner knappt att laga mat. Hur ska man hinna åka i väg och lämna in kläder då? Men vi tycker att folk häromkring är bra på att lämna in sina kläder, säger hon.