Att förändringar är på gång på Bergska skolan har politikerna redan tidigare aviserat. Och nu har planerna kommit till konkreta handlingar: fordonsprogrammet läggs ned från och med höstterminen 2012. Samtidigt görs inga nya intag på barn- och fritidsprogrammet.
- Det är dåligt söktryck på fordonsprogrammet och samma sak gäller barn- och fritidsprogrammet, säger Ulrika Jeansson (S) och hänvisar till mindre än en handfull sökanden till de båda programmen.
- Vi tar även beslutet utifrån skolans dåliga ekonomi och väljer i stället att satsa på de program vi har kvar. Vi vill ha en ändamålsenlig gymnasieskola i Finspång, fortsätter hon.
Stor konkurrens
Bergska skolan har gått med underskott de senaste åren, 2011 budgeteras det till minus 1,6 miljoner kronor. Och det är ändå ett bättre resultat än till exempel 2010. En bidragande faktor till att ekonomin går åt rätt håll är att barn- och fritid inte haft något intag i år, samt att det inleddes en avveckling av handelsprogrammet 2009. Genom att ta bort fler program ska denna siffra putsas till ytterligare.
- Det är stor konkurrens med Norrköping och det finns många gymnasieutbildningar att välja mellan i dag. Fyller vi inte våra program blir de väldigt dyra, säger Ulrika Jeansson.
Förvånande
Vad som händer med lärarna på de berörda programmen är i dag oklart.
- Men vad vi har hört från skolans sida så vill man ha kvar kompetensen, säger kommunalråd Anders Härnbro (S).
Oppositionen i M, FP, KD och C är med på nedläggningarna, men tycker även att kommunen åter ska lansera handelsprogrammet 2012, vilket kommunens utredareföreslår men som majoriteten i S, V och MP säger nej till.
- Vi tycker man ska satsa på det här. Vi är mycket förvånade att majoriteten säger nej, säger Inge Jacobsson (M).
Ökat samarbete
Majoritetens mål och förhoppningar med satsningen på de befintliga programmen är att göra dem tipptopp samt att få fler sökanden till Finspång. Samtidigt vill man öka samarbetet mellan Bergska och CNG.
- Vi vill utöka samarbetet mellan skolorna i och med den ökande konkurrensen med Norrköping, säger Anders Härnbro.