Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flera brister vid granskning av personlig assistans

Arbetstagarna har inte tillgång till arbetsledning eller stödpersoner utanför ordinarie arbetstid. Det är en av de brister som arbetsmiljöverket kräver ska åtgärdas efter en inspektion på kommunens enhet för personlig assistans.

FINSPÅNG2004-12-08 06:00
Under 2004 har arbetsmiljöverket inspekterat verksamheter som bedriver personlig assistans, både i kommunal och i privat regi. I oktober besöktes Finspångs kommuns enhet för personlig assistans.
Under träffen deltog, förutom två arbetsmiljöinspektörer, enhetschefen och ett skyddsombud. I inspektionsrapporten påpekar arbetsmiljöverket ett antal brister i arbetsmiljön och ställer krav på att dessa ska åtgärdas.

Otillräckligt stöd
Vid inspektionen konstaterades till exempel att arbetstagarna inte har tillgång till ändamålsenligt stöd vid sjukdom eller andra oförutsedda händelser. Detta eftersom arbetsledningen arbetar dagtid medan assistenterna arbetar dygnet runt och även på helger.
Nu kräver därför arbetsmiljöverket att åtgärder vidtas så att assistenterna får tillgång till arbetsledning eller andra stödpersoner även utanför ordinarie arbetstid.

Inte undersökt risker
Arbetsmiljöverket har också tittat det systematiska arbetsmiljöarbetet gällande riskbedömningar och skriver i inspektionsrapporten att kommunen inte tillräckligt systematiskt har undersökt arbetsmiljöriskerna hos varje brukare. Verket kräver att rutiner för detta skapas.
Vidare konstaterar arbetsmiljöverket att det finns rutiner för att anmäla tillbud och för att sammanställa och behandla dem på en övergripande nivå.
Däremot finns ingen tydlig rutin för hur de tillbud som rapporteras utreds. "Ni ska ha rutiner för att utreda och vidta åtgärder utifrån de tillbud som rapporteras", skriver arbetsmiljöverket.

Inte säkerställt
Efter inspektionen konstateras också att det inte är säkerställt att enhetschefen har tillräckliga kunskaper om systematiskt arbetsmiljöarbete och hur reglerna ska tillämpas.
"Det är också tveksamt om det är möjligt att fullgöra denna uppgift med över 100 underställda arbetstagare", skriver arbetsmiljöverket. Verket kräver därför att man ska se till att enhetschefen har de kunskaper och resurser som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna.
Kunskaper om belastningsergonomi och hot och våld hör också till det som arbetsmiljöverket har granskat. Under besöket har det kommit fram att det i arbetet som personlig assistent finns risk för överbelastning av muskler och leder liksom risk för att utsättas för hot- eller våldssituationer.
Det har dock inte, anser arbetsmiljöverket, säkerställts att alla arbetstagare har tillräckliga kunskaper om exempelvis lämliga arbetsställningar eller hur man ska minimera riskerna vid hotfulla situationer.
Med anledning att detta ställer arbetsmiljöverket flera krav, bland annat att det ses till arbetstagarna får kunskaper om riskerna i arbetet så att dagliga riskbedömningar kan göras, lämliga hjälpmedel och kunskaper för att hantera en hot- eller våldssituation.

Senast 1 mars
Arbetsmiljöverket har även tittat på assistansens omfattning och innehåll. Det konstateras bland annat att det finns oklarheter i var gränsen går för vilka arbetsuppgifter som ska utföras.
Arbetsmiljöverket kräver att det ska ses till att de personliga assistenterna har god kännedom om assistansens omfattning, arbetsinnehåll och de arbetsmiljörisker som kan förekomma.
Finspångs kommun ska senast den 1 mars nästa år redovisa till arbetsmiljöverket hur bristerna ska ska rättas till eller har rättats till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om