Fler viltolyckor i extremkylan

Kylan tvingar nu vilda djur att korsa vägarna med fler trafikolyckor i Finspångs kommun som följd. En ny lag från årsskiftet innebär att jägare nu får ekonomisk ersättning vid eftersök av skadade djur. Samtidigt skärps kraven på bilisternas agerande vid viltolyckor.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

FINSPÅNG2010-01-12 03:00
Sedan snön kom i december har polisen i Finspång sett att viltolyckorna i kommunen blivit allt fler. Främst är det rådjur som korsar vägarna på jakt efter föda och rinnande vatten. De lockas även av vägsaltet.- Håller kylan i sig kommer vi troligen att få se en markant ökning av olyckorna. Ofta ger djuren sig ut tidigt på morgonen när många är på väg till jobbet. Därför bör man som bilist vara observant, sänka hastigheten och hålla koll på omgivningen, säger Kent Fors, ansvarig för trafikärenden på Finspångspolisen. Anmälningsplikt
Efter nyår skärptes kraven på bilister som kör på djur. Nu måste olyckan anmälas även om man inte kan konstatera att djuret har skadats. Trafikpolisen kommer framöver att bli strängare i rapporteringen av personer som smiter från olycksplatsen.- Det är tyvärr så att anmälningsplikten inte alltid sköts ordentligt. Vad det beror på vet vi inte, det kan vara slarv eller att många hamnar i chocktillstånd. Men det medför att polisen inte kan kontakta jägare för spårsökning, säger Raine Åbrink, förundersökningsledare för trafikbrott vid polisen i Östergötland.Det är inte ovanligt att polisanmälan kommer först efter kontakt med försäkringbolag.- Det är alldeles för sent att anmäla dagen efter. Vi vill poängtera att det är mycket viktigt att göra det omedelbart med tanke på djurens lidande. Det är dessutom ett brott som ger dagsböter. Senast igår tvingades jag rapportera en bilist.Bilisternas skyldighet
Den nya lagen lyfter även fram bilisternas skyldighet att markera olycksplatsen. Åtgärden underlättar för jägarna vid eftersök av de skadade djuren, men kan även bidra till att förebygga kollisioner.- Vi tycker att det är jättebra. Då ser man var olyckorna inträffar och kan sätta upp varningsskyltar i områden där många djur rör sig, säger Bengt Andersson, ordförande i Finspångs jaktvårdskrets.
Jägare välkomnar lagFinspång är en av Östergötlands mest viltolycksdrabbade kommuner. Jägaren Börje Magnusson är därför van att stiga upp mitt i natten för att leta efter skadade djur. Hittills har de cirka 20 Finspångsjägarna på polisens kontaktlista för eftersök arbetat helt ideellt. Efter nyår får de betalt för det ofta tidskrävande arbetet.- Det är välkommet. Det blir nog lättare att få yngre att ställa upp när vi får lite ersättning, tror Börje Magnusson. - Det är många resor vi gjort fram och tillbaka genom åren. Även ammunition och hundar kostar. Många gånger har vi dessutom ryckt ut onödan för att folk inte angett rätt plats. Men vi ger oss inte förrän vi hittar de skadade djuren så att de slipper lida. Anmälningsplikten gäller älg, hjort,rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår, björn,varg, järv, lo eller örn.
❑ Under 2009 inträffade 106 viltolyckor i Finspångs kommun. Det innebär bara en marginell ökning jämfört med år 2008. I statistiken ingår olyckor med rådjur, vildsvin, älg och dovhjort.Rådjur ligger bakom två tredjedelar av olyckorna. ❑ I Finspång har jägarna sett att rådjursstammen har ökat under det senaste året. ❑ 3-4 eftersök görs varje vecka i kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om