Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler uppdrag när de rycker ut över kommungränserna

Nya satsningen över kommungränserna har inneburit fler uppdrag för räddningstjänsten i Finspång och snabbare hjälp i ytterområden.

Peter Kindblom, räddningschef i Finspång, påpekar att nya satsningen är väldigt bra för hjälpsökande. "Nu kallas närmaste enheten", säger han.

Peter Kindblom, räddningschef i Finspång, påpekar att nya satsningen är väldigt bra för hjälpsökande. "Nu kallas närmaste enheten", säger han.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2023-01-27 12:00

I april förra året inleddes nya arbetssättet "dynamisk resurshantering" vid räddningstjänsten i Finspång. Det går ut på att få snabbast möjliga resurser på rätt plats, oavsett vilken kommun det gäller. SOS Alarms tjänst hittar automatiskt närmsta, lämpliga resurs inom räddningstjänst och ambulanssjukvård, när ett larm kommer in.

– Det är jättebra för hjälpsökande, tidigare har det bara varit insatser inom egna kommunen. Nu kallas närmaste enheten. Vi har till exempel fått göra en hel del utryckningar till Svärtinge i Norrköpings kommun, det gäller alla typer av olyckor, säger Peter Kindblom, räddningschef vid räddningstjänsten i Finspång.

Statistiken för fjolåret visar en tydlig ökning gällande totala antalet uppdrag under 2022, jämfört med föregående år. 502 uppdrag förra året mot 440 under 2021.

undefined
Efter att räddningstjänsten i Finspång även lämnar kommungränserna för att hjälpa till vid olika insatser har antalet uppdrag ökat betydligt under förra året.

– Vi har fått fler uppdrag totalt sett, samtidigt som vi ser att vi gjorde betydligt färre räddningsinsatser, 60 under 2022, mot 94 året före. Det är anmärkningsvärt.

Vad kan det bero på att räddningsinsatserna har minskat så mycket?

– En anledning, som jag tror det kan bero på, är att allmänheten har blivit duktigare på att ha egen beredskap, när det inträffar olyckor och tillbud, säger Peter Kindblom.

När det gäller utryckande insatser till närliggande kommuner har majoriteten gjorts till Norrköpings kommun, men ett antal uppdrag har även utförts i Motala och Hallsbergs kommuner.

– Vi har bland annat haft flera uppdrag gällande bränder i braskaminer/öppna spisar i Svärtinge. 

Med tanke på nya arbetssättet över kommungränserna, behöver ni jobba på annat sätt eller använda andra resurser?

– När vi får åka över kommungränserna måste vi kalla in deltidsbrandmän på beredskap i Finspång, eftersom vi måste ha bemanning på stationen. Då är det en kostnadsfråga, det blir dyrare, men det går att erbjuda bättre och snabbare hjälp. Det händer även att andra kommuner kommer till Finspångs ytterområden och hjälper till.

I dagsläget är 63 personer anställda vid räddningstjänsten i Finspång.

– Vi är i stort sett lika många heltidare (32), som deltidsbrandmän (31). När det gäller deltidsbrandmän sker det ganska ofta personalförändringar. I tätorten är det många som hör av sig och är intresserade av att bli deltidsbrandman, medan det är svårare att göra rekryteringar på de mindre orterna, konstaterar Peter Kindblom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!