Kommunen vill satsa på fler feriejobb i år. 30 extra platser på tre veckor är vad majoriteten kommer presentera på nästa kommunstyrelsemöte.
- I år var det extra många som sökte feriejobb, det kan bero på att det är svårare att få "vanliga" sommarjobb nu, säger Ulrika Jeansson.
Guldkant på boende
Feriejobben ersätter ingen ordinarie personal, utan ungdomarna får gå utöver den vanliga personalen. Det rör sig om ungdomar som går sitt andra år på gymnasiet.
- Det kan handla om att läsa tidningen för de äldre på ett äldreboende. Eller bara vara där och umgås med de boende. På äldreboende just handlar det om att vara guldkanten där.
Kostnaden för 30 extra platser kommer kosta ungefär 150 000 kronor. En utgift som kan tyckas märklig i dessa tider med varsel inom kommunen.
- Vårt förslag är att ta pengarna ur kassan för oförutsedda utgifter. Sedan är det viktigt att påpeka att dessa ungdomar inte tar någon annans jobb, utan de får bara testa på ett yrke och få lite erfarenhet.
Mindre praktik
I den nya formen för gymnasieskolan så minskar praktiktiden under skoltiden.
- Då är det ännu mer viktigt att erbjuda ungdomarna dessa platser för att ge erfarenhet och få eleven att fundera på sin framtid. Det är viktigt att de får vara på ett arbete där personalen har tid för dem. Det här är kanske deras första kontakt med arbetslivet. Platserna finns redan, personalen har redan frågat efter feriejobbare.
Det talas mycket om barnfattigdom i dag, vilket är ännu ett starkt skäl till att erbjuda dessa jobb.
- Det ger ungdomarna en möjlighet att tjäna lite extra pengar, så att de har möjlighet att göra något roligt under sitt sommarlov. Tio veckor kan kännas ganska långt om man kommer från en familj som har det tufft ekonomiskt, säger Ulrika Jeansson.