Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler ska få hjälp att "hitta ut"

Föreningen Finspångs SOK vill ge fler chansen att testa orientering. Nu har man sökt bidrag på 90 000 kronor för att genomföra projektet "Hittaut i Finspång". "Ska det här förverkligas 2019 behöver vi ha bidraget", säger ordförande Mats Rosander.

"Om vi får bidraget börjar vi den 1 april 2019", säger Mats Rosander.

"Om vi får bidraget börjar vi den 1 april 2019", säger Mats Rosander.

Foto: Pontus Keskisärkkä

Finspång2018-12-05 15:00

Hittaut, som syftar till att erbjuda orientering i närmiljön, har blivit ett beprövat koncept i ett flertal svenska städer genom åren. Norrköping, Västervik, Stockholm och Uppsala är bara några av städerna som testat och nästa år kan det vara Finspångs tur. Nu har föreningen Finspångs Skid- och Orienteringsklubb (FSOK) ansökt om bidrag hos länssstyrelsen inför projektstarten.

– Om vi får bidraget börjar vi den 1 april 2019. Då kommer O-ringen, som är orienteringsvärldens största event, till Finspång och Östergötland. Det skulle vara bra för allmänheten att göra det parallellt med O-ringen för att göra det tillgängligt för befolkningen, säger Mats Rosander, ordförande i FSOK.

Vad gör ni om er ansökan får nej?

– Det finns ingen plan B. Ska det här förverkligas 2019 behöver vi ha bidraget. Får vi nej nu försöker vi kanske vid ett annat tillfälle men annars går livet vidare ändå. Det skulle vara tråkigt eftersom att vi vill sprida kunskap om orientering men även för att vi vill bidra till folkhälsan, säger han.

Föreningen har sökt sammanlagt 90 000 kronor i bidrag från länsstyrelsen för projektets olika delar.

– Vi kan inte göra allt ideellt. Till att börja med så måste kartan giftas ihop. Det andra är att köpa in utrustning till checkpoints. Det tredje är att köpa en app från Svenska Orienteringsförbundet så man kan registrera sina checkpoints och se kartan. Dessa tre delar klarar vi inte av om vi inte får det här bidraget, säger Mats Rosander.

Utöver bidraget och det ideella arbetet finns det även förhoppningar om att hitta olika samarbetspartners. En av dessa är Finspångs kommun som blev inkopplade när FSOK sökte bidrag.

– Det funkar ju så att när man söker bidrag från länsstyrelsen så måste vi vara med och se till att pengarna går till det som det ska gå till. Vi kommer även hjälpa till att dela ut kartorna och vara rådgivare för föreningen, säger Kirsi Aronsson, fritidsutvecklare på kommunen.

Hur ser du på orienteringsprojektet?

– Jag ser väldigt positivt på det. Det är bra ur ett folkhälsoperspektiv. Sen får de nyanlända chansen komma ut i närmiljön. En del kan ju tycka att det är lite skrämmande att gå ute, så på så vis är det ett jättebra projekt, säger hon. FSOK får besked om sin ansökan i slutet av februari 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om