Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler har fått heltidstjänster

Heltidstjänsterna i Finspångs kommun har ökat rejält.
67 procent av de tillsvidareanställda har heltidstjänster, jämfört med 52 procent år 2003. Det konstaterar kommunens jämställdhetsutskott i samband med det förslag till ny jämställdhetsplan som kommunstyrelsen ska besluta om på måndag.

FINSPÅNG2005-03-05 06:00
Varje år görs en utvärdering och uppdatering av jämställdhetsplanen i Finspångs kommun. Arbetet görs av ett jämställdhetsutskott i samarbete med jämställdhetsombuden. I utskottet ingår tre politiker från kommunstyrelsen, fackliga företrädare och kommunens personalchef.

Tre områden
- Vi har fem, sex möten per år och så tar vi fram ett förslag till ny plan som ska tas i först kommunstyrelsen och sen i kommunfullmäktige, berättar jämställdhetsutskottets ordförande Conny Eriksson (s).
På måndag tar kommunstyrelsen upp jämställdhetsplanen. ´
- Den här gången är det bara lite ändringar. Det beror på att alla anställda har fått svara på enkät och det tar tid att jobba med 1200 enkäter så resultaten av dem kommer inte att kunna användas förrän till nästa plan, förklarar Conny Eriksson.
Under det gångna året har Finspångs kommun, utöver jämställdhetsplanens krav på innhåll, valt att särskilt satsa på tre jämställdhetsområden. Det är ökad sysselsättningsgrad, arbetsmiljöfrågor med särskilt vikt lagd vid kvinnors hälsa samt arbetsvärdering genom lönevågen. Dessa områden fortsättar man att arbeta med även i år.
- Lönevågen handlar om lika lön för lika arbete. Efter diskussion var vi överens om att det här är de viktigaste områdena, förklarar Conny Eriksson.

Fler heltidstjänster
Just vad gäller sysselsättningsgrad kan Finspångs kommun glädja sig åt en stor ökning förra året jämfört med året innan. 2003 hade 53 procent av de tillsvidareanställda en heltidstjänst. Vid utgången av 2004 var det 67 procent som hade en heltidstjänst.
- Det är glädjande. Nu har vi satt som mål att heltidstjänsterna ska vara 75 procent av det totala antalet tjänster år 2006, berättar Conny Eriksson.
Anledningen till den stora förändringen under 2004 är kommunfullmäktigebeslutet om att alla anställda på dag- och kvällstjänster inom äldreomsorgen skulle erbjudas att få sina tjänster omvandlade till heltidstjänster.

Ojämn könsfördelning
Conny Eriksson glädjer sig åt ytterligare en förbättring.
- 2003 låg sjukfrånvaron för kvinnor på 9, 9 procent och 2004 på 8, 2 procent. Det tycker jag är en väldigt stor förbättring.
Mer negativa området, sett ur ett jämställdhetsperspektiv, finns också.
- Ett problem är att vi inte har en jämn könsfördelning på olika arbeten. Än har vi ju ingen kvinnlig brandman och det är svårt att få in män inom äldreomsorgen, konstaterar Conny Eriksson.
Antalet tillsvidareanställda i Finspångs kommun är 1622, varav 1351 kvinnor och 291 män. 1075 personer jobbar heltid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om