Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler friårsplatser

FINSPÅNG. Just nu är tio friårsplatser tillsatta från arbetsförmedlingen i Finspång. Fler platser tillkommer under året. - Jag har en känsla av att intresset är svagare i år än förra året, säger handläggare Eva Lennartsson.

Eva Lennartsson hanterar friårsansökningar på arbetsförmedlingen i Finspång.  Foto: Titti Olovsson

Eva Lennartsson hanterar friårsansökningar på arbetsförmedlingen i Finspång. Foto: Titti Olovsson

Foto:

Finspång2006-01-17 06:00
Det var förra året som det blev möjligt att få friår. Det vill säga att en långtidsarbetslös går in och vikarierar för en anställd som får ledigt. Sent i höstas blev det klart att mer pengar avsattes till friåret som nu alltså löper på ett år till.
Förra året tog friårsplatserna slut i Finspång och arbetsförmedlingen var tvungen att avslå ansökningar.
Ungefär 120 friårsansökningar tog arbetsförmedlingen i Finspång emot förra året. 24 personer kunde ges möjlighet till friårsledighet. Det berättade dåvarande af-chef Kenth Larsson i en artikel i Folkbladet i oktober 2005.

Kommunanställda
Hur många platser Finspång har till sitt förfogande i år vet inte Eva Lennartsson ännu.
- Det har vi inte fått besked om, men det kommer fler platser vartefter.
Tio är i gång, sex är placerade och arbetsförmedlingen har fått ta emot förfrågningar om ansökan om ledigheter senare under året.
- Det är flest ansökningar från kommunanställda. Kvinnor är i majoritet. Män söker också, men i en del fall har vi inte hittat någon kvalificerad ersättare. Det har då rört sig om vissa yrken inom industrin där det är brist på folk.

Samma regler
Reglerna för friåret är desamma som tidigare.
- Ja, det är ingen ändring från förra året, säger Eva Lennartsson. Friår beviljas för minst tre månader och högst ett år.
För att få ett friårsvikariat ska man tillhöra någon av de prioriterade grupperna , dvs långtidsinskrivna, invandrare och arbetshandikappade. Den anställde och arbetsgivaren ska vara överens om friåret. Arbetsgivaren avgör vem som får vikariatet.
Den som är friårsledig får 85 procent av den a-kassa han eller hon skulle ha fått - mellan 320 och 621 kronor per dag enligt ams.se. Där finns ytterligare information om vilka regler som gäller.
- Man kan söka friår för hela 2006, ledigheten det kan gå in på nästa år, om man t ex börjar i februari i år så slutar man i februari nästa år, säger Eva Lennartsson.
Om man fått friår beviljat och förhållandena ändras så kan man hoppa av.

Mindre intresse
- Eftersom friåret innebär ganska mycket administrativt arbete, så är det bra om man i så fall kan meddela i god tid.
Förra året hade 50 ansökningar kommit in till af i Finspång redan från början. Eva Lennartsson anser att intresset har minskat. Kanske för att de som verkligen ville ha friårsledigt redan har sökt.
- Det kan nog finnas en ekonomisk aspekt på minskningen också, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om