Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler cancerfall kan finnas vid glasbruk

Frekvensen av vissa cancerformer är förhöjd bland boende nära glasbruk.Studier genomförs i Småland som senare kan användas vid bland annat Reijmyre glasbruk.– Det är inte farligt att bo i ett område om man inte blivit utsatt för föroreningarna, säger Ingela Helmfrid, biolog vid Arbets- och miljömedicin vid Linköpings universitet.

FINSPÅNG2014-03-20 05:41

Det är i dagsläget osäkert om det beror på markföroreningar. Forskarna vill ta reda på om den förhöjda frekvensen av en del cancerformer beror på tungmetaller som arsenik, kadmium och bly i marken runt bruken.

I Småland inleddes förra året en studie genom att kartlägga cirka 35 000 personer som bott nära glasbruk i kommunerna Nybro och Emmaboda. Det som framförallt undersöktes var om avfall från glastillverkning - bly, arsenik och kadmium - tas upp i grönsaker, svamp och bär, och om det påverkar människor som äter av dessa.

– Man kan bo i förorenade områden. Man måste få i sig föroreningarna och det kan ha skett via lokalt odlad föda till exempel, säger Ingela Helmfrid.

Nu skickas en enkätundersökning till 8 000 personer som levt nära de småländska glasbruken. Frågor om bland annat livsstil, kostvanor och sjukdomar ska besvaras och därefter uppmanas drygt tusen personer att lämna blod- och urinprov.

I Finspångs kommun har Reijmyre glasbruk haft verksamhet i över 200 år.

– Reijmyre glasbruk ingår inte i den här studien, men de resultat vi får fram från glasriket i Småland kommer vi kunna applicera till andra glasbruksområden, som till exempel i Rejmyre, säger Ingela Helmfrid.

Både platser som har aktiva glasbruk och nedlagda bruksområden är aktuella i undersökningarna.

– Vi tittar inte bara på pågående utan även ur ett historiskt perspektiv. Det kan bero på exponering, vissa platser kan vara utsatta sedan lång tid tillbaka.

Läs mer i torsdagstidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om