Det är i dagsläget osäkert om det beror på markföroreningar. Forskarna vill ta reda på om den förhöjda frekvensen av en del cancerformer beror på tungmetaller som arsenik, kadmium och bly i marken runt bruken.
I Småland inleddes förra året en studie genom att kartlägga cirka 35 000 personer som bott nära glasbruk i kommunerna Nybro och Emmaboda. Det som framförallt undersöktes var om avfall från glastillverkning - bly, arsenik och kadmium - tas upp i grönsaker, svamp och bär, och om det påverkar människor som äter av dessa.
– Man kan bo i förorenade områden. Man måste få i sig föroreningarna och det kan ha skett via lokalt odlad föda till exempel, säger Ingela Helmfrid.
Nu skickas en enkätundersökning till 8 000 personer som levt nära de småländska glasbruken. Frågor om bland annat livsstil, kostvanor och sjukdomar ska besvaras och därefter uppmanas drygt tusen personer att lämna blod- och urinprov.
I Finspångs kommun har Reijmyre glasbruk haft verksamhet i över 200 år.
– Reijmyre glasbruk ingår inte i den här studien, men de resultat vi får fram från glasriket i Småland kommer vi kunna applicera till andra glasbruksområden, som till exempel i Rejmyre, säger Ingela Helmfrid.
Både platser som har aktiva glasbruk och nedlagda bruksområden är aktuella i undersökningarna.
– Vi tittar inte bara på pågående utan även ur ett historiskt perspektiv. Det kan bero på exponering, vissa platser kan vara utsatta sedan lång tid tillbaka.
Läs mer i torsdagstidningen