Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fitnete, 38, nådde sitt mål – lyckades få fast jobb

Fitnete Pacoli har nått hela vägen från start till mål. Nu har nu en fast anställning som vårdbiträde på Tegelbackens demensboende. "Jag är så glad att jag kämpade på och lärde mig det svenska språket", säger hon.

Fitnete Pacoli arbetar som vårdbiträde på Tegelbackens demensboende.

Fitnete Pacoli arbetar som vårdbiträde på Tegelbackens demensboende.

Foto: Mikael Grip

Finspång2023-05-01 19:00

Finspångs kommun har tillsammans med Arbetsförmedlingen under flera år drivit olika projekt för att få människor i arbete.

2017 började Fitnete, som kom till Sverige från Kosovo med sin familj 2011, arbeta inom ett projekt som kallades "extratjänster".

– "Extratjänster" handlade om att personen i fråga jobbade utöver den ordinarie arbetsstyrkan och man var inte där för introduktion till ett yrke. Det var mer för att få en inblick i arbetslivet och få språkutveckling. Sedan var det många som blev anställningsbara även genom "extratjänster", säger Johanna Sinanovic, arbetsmarknadskoordinator på kommunen. 

undefined
"I det här projektet jobbar personen mer självständigt och lär sig verkligen ett yrke på riktigt", berättar Maria Gustafsson, coach på arbetsmarknadsenheten.

Den arbetsmarknadspolitiska åtgärden är numera borta, till förmån för nya projektet "23 redo 23". 

– I det här projektet jobbar personen mer självständigt och lär sig verkligen ett yrke på riktigt, berättar Maria Gustafsson, coach på arbetsmarknadsenheten. 

undefined
"Det har inte varit enkelt, men det är viktigt att kunna språket och umgås med svenskar för att lära sig språket", säger Fitnete Pacoli om vägen till en fast anställning.
undefined
Vårdbiträdet Fitnete Pacoli med coachen Maria Gustafsson och Johanna Sinanovic, arbetsmarknadskoordinator på kommunen.

Fitnete betonar vikten av att kunna det svenska språket.

– Det har inte varit enkelt, men det är viktigt att kunna språket och umgås med svenskar för att lära sig. Det var mycket svårt när vi kom till Sverige. Men 2014 när vi fick uppehållstillstånd, kunde jag börja på SFI (svenska för invandrare) och lärde mig skriva och läsa, berättar hon och fortsätter:

– Däremot var det inte så mycket att prata svenska på SFI. När jag började med "extratjänsten" var jag först ledsen för jag hade svårt att förstå vad mina arbetskompisar sa. Efter en vecka ville jag sluta, men jag blev peppad av min handledare och lärde mig språket med tiden. 

Ett främmande språk kan vara en barriär, men också en tillgång.

– På förskolor och skolor där vi har många barn med invandrarbakgrund är det absolut en tillgång med olika språk. I "23 redo"23" får deltagarna studera på SFI på betald tid en dag i veckan, förklarar Johanna Sinanovic.

undefined
"Jag har som målsättning att bli undersköterska i framtiden", säger Fitnete Pacoli.
undefined
Fitnete Pacoli arbetar som vårdbiträde på Tegelbackens demensboende.

Fitnete arbetar som vårdbiträde, men siktar mot att studera till undersköterska.

– Jag trivs jättebra med arbetet jag har här. Men jag har som målsättning att bli undersköterska i framtiden. Jag ska bara klara av att ta körkortet först, säger hon med ett leende.

Just nu har Finspångs kommun 30 personer i arbete inom ramen för "23 redo 23". 

– Vi har personer här på mitt jobb som är med i projektet och alla är hur duktiga som helst och arbetar mycket bra, säger Fitnete Pacoli.

Karta: Boende Tegelbacken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!