2021 fyllde den svenska demokratin 100 år, eftersom det är så länge sedan allmän och lika rösträtt infördes även för kvinnor. Förra året var det även 50 år sedan Finspångs kommun bildades efter sammanslagningen av de tidigare landskommunerna Hävla och Hällestad samt Finspångs köping.
– På grund av coronapandemin väljer vi att uppmärksamma detta i år istället och det blir i form av en demokrativecka 2–8 maj. Jag kommer att invigningstala tillsammans med landshövding Carl Fredrik Graf, säger kommunfullmäktiges ordförande Berit Martinsson (S).
Hon har innehaft ordförandeposten i totalt 15 år under två omgångar och har märkt av förändringar under sina år inom politiken.
– Det har blivit bättre, det var ett lite råare klimat när jag började, säger Berit Martinsson.
Kommunalrådet Ulrika Jeansson (S) har suttit i kommunfullmäktige i 16 år.
– Tidigare skulle man som ny veta sin plats, det var mer personangrepp och en otrevlig ton i debatter. I dag tycker vi till om saker, inte om personer, säger Ulrika Jeansson.
Under veckan blir det utställningar, filmvisning, föreläsningar, musikquiz med demokratitema, seminarier och olika kulturinslag med Kulturhuset som bas för aktiviteterna. Olika teman blir ungdomsdemokrati, föreningsdemokrati, demokrati och kultur och demokrati som sker mellan valen.
Kommunen har gjort en webbenkät – "Om jag får bestämma"– som gör det möjligt för invånarna att tycka till om demokrati. Här får de en inblick i vilka uppdrag kommunledningen har, hur skattepengar används och vad till exempel skola kostar.
– Vi behöver få in fler yngre, kvinnor och personer med utländsk bakgrund i politiken, säger Berit Martinsson.
– Därför riktar vi mycket fokus mot grundskolan och gymnasiet under demokrativeckan, för att få fler unga att engagera sig, tillägger Ulrika Jeansson.
Miljö- och samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson (C), satt i kommunfullmäktige redan på 1970-talet.
– På den tiden fanns det ingen dialog. S hade egen majoritet i fullmäktige och Finspångs Arbetarekommun bestämde att "så här är det", säger Hugo Andersson.
Ulrika Jeansson påpekar vikten av att förklara för kommande generationer hur demokrati fungerar.
– Jag tror på dynamiken i att fler ska diskutera saker. Det är en vinst att diskutera även med andra partier. Då blir det mer hållbart över tid och det går att hitta bredare lösningar, konstaterar Ulrika Jeansson.