Finspångsuppror mot Stockholm
Kommunalrådet Stig Andersson (s) gör uppror mot Stockholm som han anser häver över kostnaderna för funktionshindrade på andra kommuner. Han får stöd av fem andra småkommuner och i dag åker de tillsammans till Stockholm för att agera och protestera.
Kommunalrådet Stig Andersson reser till Stockholm för att protestera.
Foto:
- Det här får konsekvenser som är orimliga för vår del. Det är horribelt och de kan bara inte göra så här, ryter Stig Andersson (s).
Regeringsrätten
Frågan var aktuell redan för flera år sedan då en dom i regeringsrätten sade att det var möjligt att för kommuner att strunta i att betala för egna kommuninnevånare som enligt LSS-lagstiftningen befinner sig i en annan kommun för vård eller rehabilitering. Finspångs kommun har protesterat, vilket Folkbladet flera gånger berättat om. De kommuner som har vårdtagare på Mo Gård skulle alltså kunna sluta betala för dessa, genom att utnyttja ett kryphål i utjämningssystemet. Man hänvisar till att vårdtagaren ska mantalsskrivas där han eller hon huvudsakligen bor. Detta skulle ge mycket höga kostnader för Finspångs kommun.
Gått samman
Mo Gård är det enda boendet i Finspång för döva och dövblinda som också har andra funktionshinder. Det betyder alltså att man har nationell upptagning och många av de som bor på Mo Gård kommer från Stockholm. Nu anser Stig Andersson att Stockholm tänker häva över kostnaderna för dessa personer på Finspångs kommun. Han får stöd av Vingåker, Sala, Strängnäs, Gnesta och Trosa och det är alltså de kommuner som har gått samman i LSS-upproret. I dag åker representanter från de olika kommunerna till Stockholms stad för att agera och protestera.
Vilka beslut?
- Vi ska fråga vilka politiska beslut och vilken lag de stödjer det här på, säger Stig Andersson.
För Finspångs kommun skulle den här förändringen innebära en kostnad på mellan 40 och 45 miljoner kronor. Det skulle, enligt Stig Andersson, innebära en skattehöjning på 2,25 kronor.
- Det här är också oanständigt mot människor. Brukarna kommer att drabbas för det är ingen kommun som vill ha ett boende för personer med särskilda behov, för man har inte råd att ha det, säger Stig Andersson.
De sex kommunerna kommer nu även att fortsätta sitt arbete med LSS-upproret. Bland annat genom att skriva debattartiklar och försöka få med fler kommuner i kampen.
- Det är flera kommuner som ligger illa till och ensam är inte stark, konstaterar Stig Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!