Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspångspartister (v) nöjda med valet av Ohly

Vänsterpartiet i Finspång är tillfreds med utnämningen av Lars Ohly till ny partiordförande. Tillfredsställande är däremot inte turbulensen inom Ung vänster enligt Elisabet Rehn (v).

Elisabet Rehn, gruppledare för vänsterpartiet i kommunfullmäktige är nöjd med valet av Lars Ohly till partiordförande.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Elisabet Rehn, gruppledare för vänsterpartiet i kommunfullmäktige är nöjd med valet av Lars Ohly till partiordförande. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-02-23 06:00
I fredags valdes alltså Lars Ohly till partiordförande på vänsterpartiets kongress med röstsiffrorna 195 mot 30 för utmanaren Alice Åström. Företrädare för vänsterpartiet i Finspång tycker att det här är det naturliga valet.

Utmärkt val
- Det kommer att bli bra, säger Elisabet Rehn, gruppledare för vänsterpartiet i kommunfullmäktige. Ohly är karismatisk och igenkänd numera så det är ett utmärkt val.
Elisabet Rehn hade från början en annan kandidat som favorit.
- Jag tror att Jonas Sjöstedt hade passat som partiordförande men tyvärr drog han sig ur tidigt i valprocessen.
Det har efter Gudrun Schymans avhopp som partiledare märkts en alltmer högljudd diskussion mellan de olika falangerna inom vänsterpartiet. I och med valet av Lars Ohly har de så kallade traditionalisterna stärkts på förnyarnas och de mer pragmatiskt inriktade vänsterpartisternas bekostnad. Och som lök på laxen sitter nu vänsterpartiet åter med en partiledare som benämner sig kommunist.
- Jag tycker inte om de här etiketterna, säger Rehn. Personligen kallar jag mig inte för kommunist. Om ett ord blir ett hinder från att föra ut sitt politiska budskap så måste man tänka över vad termen egentligen står för i andra människors ögon, menar Elisabet Rehn som själv valt att kalla sig socialist.
- Jag står liksom Ohly för det klasslösa samhället men termen kommunism kan lätt leda till diskussioner som är fruktlösa, säger Elisabet Rehn.

Bottennapp
På senaste tiden har vänsterpartiets ungdomsförbund Ung vänster varit i blickfånget massmedialt. Ordföranden Ali Esbati har meddelat att han avgår och en extrakongress har sammankallats i mars. Bakgrunden är inre stridigheter och anklagelser om sextrakasserier mot medlemmar. Bland annat ska relationskartor ha gjorts upp av vissa medlemmar där partikamraters sexliv har kartlagts. Flera kvinnor säger sig ha blivit utsatta för påtryckningar och fått sitt sexliv uthängt, allt detta i ett ungdomsförbund som liksom moderpartiet säger sig vara feministiskt.
- Jag vet inte mer om det här än vad jag har läst och är inte särskilt insatt, säger Elisabet Rehn. Men rent spontant tycker jag att det verkar vara ett riktigt bottennapp. Som politiker ska man inte syssla med saker som tar bort fokus från politiken. Man måste tänka sig för lite bättre än vad man visat prov på här, menar Elisabet Rehn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om