Finspångsläkare kan stoppa privatiseringen

FINSPÅNG: Det kan bli tvärstopp för landstingets planer på att låta de anställda ta över närsjukvården i Finspång. Jan-Erik Krig, själv distriktsläkare på vårdcentralen i Finspång, har nämligen överklagat beslutet.

Marie Morell är båda chockad över att Jan-Erik Krig överklagar beslutet. Foto: Titti Olofsson och Janne Forsby

Marie Morell är båda chockad över att Jan-Erik Krig överklagar beslutet. Foto: Titti Olofsson och Janne Forsby

Foto:

Finspång2007-06-27 06:00
- Det här hade jag ingen aning om, kommenterar verksamhetschef Rolf Hässler beskedet att en av hans läkarkollegor går emot planerna på ett personalövertagande.
Tanken var att ett personalägt bolag skulle ta över verksamheten på vårdcentralen och delar av sjukhuset i Finspång i höst. De båda verksamhetscheferna Rolf Hässler och Magnus Oweling, som varit drivande i frågan, skulle äga drygt hälften av bolaget. Övriga aktier skulle säljas till andra anställda som ville bli aktieägare.

Överklagar beslut
En enkät bland de anställda har visat att en stor majoritet är för upplägget och i slutet av maj sa landstingsstyrelsen ja till planerna.
Det är det beslutet som Jan-Erik Krig nu överklagar till länsrätten. Han menar att det strider mot lagen om offentlig upphandling, LOU, att landstinget lämnar över verksamheten utan att göra en upphandling där också andra intressenter får en chans att lägga anbud.

"Helt ställd"
För Rolf Hässler kommer överklagandet som en blixt från klar himmel. Det är inget man tagit med i beräkningen, hävdar han.
- Jag känner att jag inte kan kommentera det här eftersom jag är helt ställd, säger han. Vi har haft uppfattningen att Krig tyckt att det var en bra idé.
Kan ni jobba ihop med Krig efter det här?
- Den frågan får vi återkomma till.
Också landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (m) blir tagen på sängen av beskedet, men är inte lika förvånad som Rolf Hässler.
- Det är inte så mycket att göra. Vi får avvakta en prövning, säger hon. I diskussionerna med Hässler har vi sagt att den här risken finns. Vi vet ju att rättsläget är lite oklart.

Chansning
Förhoppningen var att ingen skulle överklaga. I så fall vinner beslutet om överlåtelsen laga kraft även om det skulle strida mot LOU. Och just när det gäller vårdcentraler är det vanligt att landstingen chansar. Marie Morell nämner vårdcentralen Östertull och nu senast BUP i Mjölby som exempel på när det gått vägen i Östergötland.
I fallet Motala däremot, där det handlar om lägga ut en stor del av sjukhusets verksamhet på entreprenad, vågar landstingsledningen inte chansa. Där kommer man att göra en regelrätt upphandling trots att det finns personal som är intresserad av att ta över.
Marie Morell är heller inte förvånad över att det är just Jan-Erik Krig som överklagat.
- Vi vet att han varit kritisk redan från början, förklarar hon.
Har ni koll på vilka som är kritiska?
- Nej, men vi vet att det finns kritiska röster.
Vad händer om Krig får rätt?
- Då faller beslutet om personalövertagandet. Då måste vi ta en ny diskussion, säger Marie Morell.
Det är inte första gången Jan-Erik Krig hamnat på kollisionskurs med landstingschefer.
I slutet på 90-talet var han chef för vårdcentralen i Finspång, men tvingades sluta sedan han uttalat kritik mot dåvarande sjukhuschefen i Finspång. En majoritet av distriktsläkarna i Finspång sa upp sig i lojalitet med honom och under en lång tid fick vårdcentralen hanka sig fram med hyrläkare.
Folkbladet har sökt Jan-Erik Krig för en kommentar, men inte lyckats nå honom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om