Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspångskvinnor fick prova på brandmannautbildning

- Bra jobbat!
Det säger de två instruktörerna och ger de båda orangeklädda figurerna varsin uppmuntrande dunk på axeln när de kommer ut ur det rökfyllda bygganden.
Maria och Isabell har gjort sin första övning i rökdykning.

Instruktörerna ger anvisingar före varje övning.

Instruktörerna ger anvisingar före varje övning.

Foto:

FINSPÅNG2004-10-26 06:00
Räddningstjänstens övningsfält lördag eftermiddag. Här pågrår den första kursen i Finspång för kvinnor som vill testa hur det är att vara brandman.
- Detta är en prova-på-kurs, säger Bengt Ericsson som håller i det hela. Det är inga åtaganden från något håll efteråt.
Tolv kvinnor kunde de ta emot, och tolv anmälningar fick de ihop. T o m fler, från närliggande kommuner som de sa nej till.
- Vi prioriterade deltagare från Finspångs kommun.

Tio deltagare
Två blev sjuka, så det är tio kvinnor i åldrarna tjugo till fyrtio som genomför kursen som började på fredagskvällen. Teori och parktik ingår dessutom får deltagarna ställa frågor om all t de kantänkas vilja veta till två brandmän, en veteran och en alldeles ny.
Förutom Bengt så är Roger Lewin och Fredrik Rylander instruktörer.
- Om de bara klarar konditionstesten så är det helt ok med kvinnliga brandmän, säger de båda. Det måste vara på lika villkor.

Kondition
Just konditionen kan man behöva träna upp kommenterade några av tjejerna efter att ha gått på löpbandet och fått siffror på hur de ligger till.
Konditionen är väldigt viktig för att klara av rökdykning, Roger berättar att som brandman måste man testa sin kondition varje år.
- Det är krav från räddningsverket att man ska komam upp till vissa värden. MAn testas två gånger per år.
De tio tjejer som går kursen kände inte varandra innan. De jobbar i skilda yrken och just de fem som Folkbladet pratar med har inga pappor eller äkta män på Räddningstjänsten.
Det är spänningen som lockar dem och kicken av att kunna klara av ett så manligt yrke.
- Det är häftigt!
Och så känslan av att göra något viktigt. Som en av dem säger:
- Detta är ett jobb där man får mycket och där man ger mycket.

Rökdykning
De är inte nervösa inför att testa rökdykning första gången. Isabell Johansson och Maria Petersson ska pröva först. När de fått på sig all utrustning ser man inte vilka de är, så påbyltade är de.
Tillsammans med Fredrik Rylander går de in i "byggnaden" - en övningscontainer som preparerats med den ogiftiga röken.
- Det var jobbigt, svårare än jag trodde, säger tjejerna när de kommer ut.
- Tänk på att det är första gången ni gör det här, påminner Fredrik och Roger.

Beröm
Det är inte bara rökdykning som ingår i prova-på-kursen. Kursdeltagarna har övat sig i att vara på höga höjder och använda stegar, de har gått igenom brandförlopp, lärt sig om utrustning, övat att släcka med handsläckare, övat insatser vid bilbränder och trafikolyckor med mera.
- Allt har varit jätteintressant och spännande och killarna är jättebra. Det är en härlig stämning och man törs fråga om allt, berömmer tjejerna.
De får beröm tillbaka.
- Vi som jobbat med detta rä väldigt nöjda, säger Bengt Eriksson. Det har varit roligt och intressant. Det ligger en hel del planering bakom en sån här kurs och då rärdet roligt när det faller så väl ut. Vi är imponerade av tjejerna de jobbade väldigt bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om