I slutet av förra veckan anordnade Tekniska verken i Linköping en innovationstävling, ”innovation camp” för gymnasieelever i Östergötland. Det var sammanlagt 80 elever som plockats ut efter att de lämnat in en anmälan. De blev indelade i tjugo olika grupper och fick arbeta under 21 timmar för att komma på en lösning på ett skarpt case från Tekniska verken.
– Vi skulle komma på en idé, göra en affärsplan och sedan redovisa idén. Vi jobbade 21 timmar i sträck, affärsplanen till exempel skulle vara klar klockan fyra på natten, säger Michel Pinna, en av tävlingsdeltagarna.
Det case som eleverna blev tilldelade gick ut på att lära barn i grundskolan att vara mer resurseffektiva, om miljö och vägar till ett hållbart samhälle. Uppdraget var att ta fram inspirerande och kreativa lösningar som kan locka barnen till att vilja lära sig mer. Oscar Petersson var i det lag som vann tävlingen.
– Vår idé var ett skolprojekt, där kommunens skolor tävlar mot varandra genom att spara el och vatten och sopsortera. Det mäts genom en app i telefonen. Vi ville att det inte skulle vara något som man jobbar för, utan att det blir en del i vardagen, förklarar han.
Läs mer i tisdagens tidning.