Östgötakommissionen består av en lång rad sakkunniga, många professorer, som under två år ska kartlägga hälsotillståndet i Östergötland och komma med förslag till insatser som kan öka hälsan i befolkningen.
– Jag vill inte prata om folkhälsa för då tänker ni på morötter och stavgång, sa kommissionens ordförande Margareta Kristenson. Jag ville hellre prata om hälsa i befolkningen.
Tillsammans med Annika Larsson från Östsam berättade hon om vilka faktorer som ligger till grund för hälsa respektive ohälsa. Några av de faktorer som påverkar är kultur, fritid, utbildning, trafiksituation, boendemiljön, sjukvården och arbetslivet. De socioekonomiska faktorerna är oerhört viktiga, det visar sig i statistiken. De som har en dålig socioekonomisk situation, det vill säga de som har låg utbildningsnivå, arbetslöshet, eller är låginkomsttagare, är också de som dör i förtid, lever med icke smittsamma sjukdomar eller mår psykiskt dåligt.
Kommunfullmäktige fick igår presenterat lite statistik för sig gällande Finspång.
Barnen i Finspång mår bättre än barnen i länet i snitt men Finspångskvinnorna dör i högre utsträckning i hjärtsjukdomar än kvinnorna i resten av länet.
Läs mer i torsdagstidningen