Beslutet är taget i kommunfullmäktige i Finspång och ska upp i samma instans i Norrköping.
– Det som skett är att vi har tagit ett inriktningsbeslut att utreda en överföringsledning från Norrköping till Finspång av dricksvatten. Det definitiva beslutet att vi ska ta vatten därifrån, och sätta spaden i marken och gräva, kan vi inte ta förrän vi har ett avtal med Norrköpings kommun, säger Hugo Andersson (C), kommunalråd och vice ordförande i styrelsen för Finspångs Tekniska Verk AB.
– Det intressanta är hur mycket våra abonnenter ska betala för vattnet. Den summan kan vi inte få förrän vi gjort utredningsarbetet och fått ett avtal med Norrköpings kommun.
Nodra AB i Norrköping har under ett antal år, tillsammans med Finspångs Tekniska, utrett möjligheten att samverka kring vattenförsörjningen för Finspång.
I förslaget till inriktningsbeslut för kommunfullmäktige Norrköping framgår att Borgs vattenverk har kapacitet att förse Finspång med vatten. En ledning skulle medföra fördelar även för Nodra, bland annat genom att kapaciteten för dricksvatten till Svärtinge skulle kunna utökas på ett bra sätt. Kundunderlaget skulle öka med cirka 15 000 personer.
– Vi startade utredningen precis före sommaren och den ska vara klar till våren, säger Mikael Andersson, vd för Finspångs Tekniska.
– Om ett år bör vi kunna fatta ett beslut i kommunfullmäktige, fyller Hugo Andersson i.
Tidigare har det funnits tankar på att även utreda alternativet med ett nytt vattenverk i Finspång. Det gamla börjar vara slitet.
– Det är ganska höga kostnader för sådana här utredningar och det var så mycket som talade för fördelarna med ett samarbete med Norrköping att det är det alternativt vi nu utreder, säger kommunalrådet Hugo Andersson (c).
Per Ivansson, chef för Vattenverket vid Bleken håller med.
– Det är ett gammalt och slitet vattenverk, byggt på 1960-talet. Vi har tittat på hur det skulle kunna repareras. Men det är svårt att göra det under drift. Vi måste leverera vatten varje sekund så vi kan inte stänga av och bygga om det, eller renovera under drift. Vi förnyar hela tiden, men allt går inte att förnya, säger han.
– Vi skulle i så fall behöva bygga ett nytt, säger Per Ivansson.
Den tanken har funnits, men Hugo Andersson är övertygad om att det blir billigare att ta vatten från vattenverket Borg i Norrköping. Även om investeringskostnaderna är ungefär de samma blir driftkostnaderna för ett nytt vattenverk dyrare än vatten från Norrköping.
Planerna på ett samarbete mellan Norrköping och Finspång går långt tillbaka i tiden. Ett tag fanns det planer på att bygga ett nytt vattenverk, gemensamt för Norrköping och Finspång.
– Men under resans gång kom man på att det skulle gå att uppgradera Borg så att det håller i ungefär 50 år till, säger Hugo Andersson.
Vattenverket i Finspång förser, förutom centralorten, även Lotorp, Sonstorp, Hällestad och Ljusfallshammar med vatten och i framtiden även Grytgöl. Prästköp är också på gång. Egna lösningar finns i Rejmyre, Igelfors, Hävla och Byle.
Vistinge, Melby, Kolsta, där det planeras många nya bostäder, kan hängas på den nya ledningen.
Hugo Andersson berättar att det finns flera arbeten om samverkan kommuner emellan vad vatten beträffar.
– Länsstyrelsen har gjort en utredning för att se vilka möjligheter det finns att ett antal kommuner skulle kunna samverka om att ta vatten från Vättern. Då skulle de kommunerna ha två alternativ och även ha en reservvattentäkt. Med en lösning tillsammans med Norrköping kommer vi med där, säger Hugo Andersson.
Vad tror du Finspångsborna säger om att få vatten från Norrköping?
– Vi har inte gjort någon djuplodande undersökning om det. Lagstiftningen säger att vi ska leverera ett bra vatten. Det vi kan garantera är att de får ett fullgott vatten. Om det tas från skogarna uppe i Finspång eller från Glan tror jag inte gör någon skillnad på kvalitén, säger Hugo Andersson.
I mars 2020 sade Per Ivansson i en artikel att målet är att Finspång ska ha en ny vattenförsörjning inom tio år.
Tror du fortfarande att det är möjligt?
– Om allt går vägen och alla beslut kan tas och utredningar går som vi vill utan några stopp på vägen tror jag att vi kan vara igång om sju år, kanske med något år plus.
Hugo Andersson håller med.
– När utredningsarbetet väl är gjort, är det grävskoporna som gäller och de brukar vara ganska snabba.