Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspångsbor får vänta upp till tre år på LSS-bostad

Väntan från beslut till verkställighet för personer inom LSS är för lång. "Vi har brist på lokaler", säger utvecklingsstrategen Marie Lundström.

Finspångs kommun har svårt att klara vägen från beslut till verkställighet inom rimlig tid när det gäller LSS. Det finns personer inom LSS som har väntat på servicebostad mellan två till tre år.

Finspångs kommun har svårt att klara vägen från beslut till verkställighet inom rimlig tid när det gäller LSS. Det finns personer inom LSS som har väntat på servicebostad mellan två till tre år.

Foto: Mikael Grip

Finspång2020-11-03 19:30

Kommunen har svårt att verkställa beslut inom social omsorg. Det gäller servicebostäder för vuxna inom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Inom den gruppen finns det personer som väntat i mellan två till tre år på att få sina beslut verkställda. I andra fall rör det sig om 174–460 dagar utan verkställt beslut. 

– När det gäller de personer som fått vänta så länge, beror det på att kommunen har brist på lokaler. Vi jobbar intensivt med att få fram fler bostäder inom kommunen, säger Marie Lundström, utvecklingsstrateg inom sektor social omsorg.

Det finns inget lagstadgat krav på hur lång tid en kommun får ta på sig, men efter 90 dagar måste kommunerna rapportera till IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

– När ett beslut är taget ska det verkställas skyndsamt, säger Lundström.

Hur får de här personerna sina behov tillgodosedda under de långa väntetiderna?

– Generellt handlar det om insatser där de bor, oftast hos sina föräldrar. Vår målsättning är att följa upp de olika ärendena och komplettera med en annan insats om det är möjligt.

Har väntetiderna blivit längre i coronatider, jämfört med innan coronan?

– Väntetiderna har blivit lite längre för ett antal individer och till viss del har det med coronan att göra. Vad gäller bostäder så har vi en försening av en ombyggnation på grund av corona, där vi när ombyggnationen är färdigställd har en plan för utökning av platser. 

Att hitta kontaktpersoner för personer inom LSS, verkar inte vara det allra enklaste för kommunen. Där finns det fyra personer som väntat i över ett år med att få en kontaktperson. 

– Det handlar ofta om svårigheter att hitta lämpliga uppdragsgivare, det ska klicka från båda hållen. Det kan handla om att göra olika aktiviteter tillsammans. Vi anställer inga kontaktpersoner, utan det är privatpersoner som gör det på sin fritid mot en viss ersättning. Vi har några enstaka fall där brukaren önskat avvakta med att dra igång verkställighet på grund av corona, berättar Marie Lundström.

Har kommunen fått något vite under 2020 på grund av de långa väntetiderna?

– Kommunen har några ärenden gällande särskild avgift på gång, där IVO har ansökt till domstol om detta. Rättsprocessen kan ta lång tid på grund av överklagande. Ännu har vi inte gjort någon utbetalning under året, säger Annica Ottosson, socialchef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!