Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspångsbor får beröm av kommunen

Under det rekordvarma vädret rekommenderades Finspångsborna att se över onödigt vattenanvändande. "Verkar som de hörsammat vår vädjan", säger Ove Mobäck, driftledare, Finspångs tekniska verk.

Invånarna tycks ha hörsammat Finspångs tekniska verks vädjan om att se över det onödiga vattenanvändandet.

Invånarna tycks ha hörsammat Finspångs tekniska verks vädjan om att se över det onödiga vattenanvändandet.

Foto: Foto: Hasse Holmberg

FINSPÅNG2018-07-06 08:00

I början av juni gick Finspångs tekniska verk ut med ett pressmeddelande om att det rekordvarma vädret hade medfört att vattenförbrukningen i kommunen hade ökat rejält.

Invånarna uppmanades att se över eventuellt onödigt vattenanvändande.

– Vattenförbrukningen har fortsatt att gå upp och våra vattenverk ligger nära maxkapacitet. Vi har ingen vattenbrist ännu, men om det varma vädret fortsätter och läget inte förbättras kan det bli aktuellt med bevattningsförbud på vissa orter i kommunen, betonade Per Ivansson i pressmeddelandet.

Det finns flera enkla tips på hur det går att hushålla med vatten i vardagen genom att se över sitt vattenanvändande. Dessa råd gick Finspångs tekniska verk ut med vid förra månadsskiftet:

”Fyll disk- och tvättmaskiner helt innan du kör dem och använd eko-program”, ”handdiska i diskhon eller använd en diskbalja”, ”ta en snabbdusch istället för att bada. "Stäng av duschen när du tvättar håret och tvålar in dig”, ”stäng av kranen när du borstar tänderna”, ”laga läckor, till exempel droppande kranar och rinnande toastolar”, ”installera snålspolande kranar och duschmunstycken”, ”vattna trädgården med regnvatten”, ”beställ poolfyllning med tankbil” och ”tvätta bilen i en biltvätt som återvinner vattnet”.

Ove Mobäck konstaterar att det tycks som att Finspångsborna har lyssnat och tänkt på hur mycket vatten de konsumerar.

– Det ser bättre ut nu. Det gjorde även sitt till att det kom en del regn efter torkan, säger Ove Mobäck.

Finspångs kommun har sex vattenverk (två ytvattenverk: Bleken och Rejmyre och fyra grundvattenverk: Igelfors, Grytgöl, Hävla och Byle). 90 procent av kommunens vatten tas från vattenverket Bleken vid Lunddalen.

Vi har tidigare berättat om att Finspångs tekniska verk, i jakten på att få säkrare vatten och bättre smak på vattnet i Finspång med omnejd, gör stora satsningar.

UV-ljusaggregat har plockats in för att få ytterligare en barriär mot oönskade mikroorganismer. UV-ljusen blir en barriär mot parasiter.

– Vi har UV-ljus på hälften av våra anläggningar och inom det närmaste året kommer vi även ha det på de återstående anläggningarna i Hävla, Byle och Grytgöl, säger Ove Mobäck.

Det kommunala dricksvattnet kontrolleras både vid intaget till vattenverket, under beredningen och ute på ledningsnätet. I vattenverken genomgår råvattnet en mängd reningsprocesser innan det når kranarna hos kunderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om