Väntan för personer med beslut om grupp- och servicebostäder i Finspångs kommun enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) är i vissa fall riktigt lång. Det finns personer som har väntat i upp till fyra år utan att få någon bostad. Nu hänger ett viteshot om tre miljoner kronor i luften.
– Sannolikheten är stor att vi måste betala de tre miljonerna. Men det är inga beslut tagna ännu, säger Annica Ottosson.
Har kommunen överklagat något av fallen?
– Nej, vi har kompletterat med uppgifter under tiden, men nu har vi inget mer att tillföra.
Maxbeloppet som en kommun kan tvingas betala i vite i ett enskilt ärende är en miljon kronor.
Så här ser ett av fallen ut: Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har yrkat till Förvaltningsrätten i Linköping att Finspångs kommun ska betala en särskild avgift på 96 300 kronor i månaden från och med 9 juli 2020 till den dag beslutet verkställs. Beslutet har ännu inte verkställts.
– Det är kommunens skyldighet att verkställa de beslut vi tagit. Det är ett misslyckande att vi inte klarar av det, konstaterar Annica Ottosson.
Bakgrunden till att kommunen nu riskerar miljonbelopp i vite är att personer blivit beviljade insatser i form av bostad enligt LSS, men att kommunen inte har kunnat utföra beslutet. I den senaste tillgängliga statistiken finns det åtta ärenden där servicebostad för vuxna inom LSS inte har verkställts. Den individ som har väntat längst har väntat i 1 445 dagar, det vill säga fyra år.
Andra väntetider på servicebostad handlar om personer som väntat i 888 dagar, 844 dagar, 731 dagar och 662 dagar. När det gäller gruppbostäder för vuxna inom LSS sticker två ärenden ut, där personerna väntat 663 dagar och 521 dagar.
Just nu har kommunen tolv LSS-boenden med sammanlagt 89 platser.
– Det räcker inte till. När gruppboendet på Sundsvägen med tolv platser blir färdigt kommer trycket att lätta. Men kommunen måste helt enkelt fortsätta att bygga ifatt. Det förs intensiva diskussioner med hyresvärdar i Finspång för att öka antalet servicebostäder, förklarar Annica Ottosson.
Är det billigare för Finspång att ta ett vite än att placera en person med beslut enligt LSS i en annan kommun?
– Så tänker vi inte. Finns det ingen annan lösning köper vi en plats, även om det är sista utvägen. Men det kan vara så att den berörda personen hellre bor kvar hos till exempel sina föräldrar och får hjälp på plats där och inte vill flytta ifrån Finspång.
Löser det nya LSS-boendet på Sundsvägen, som beräknas vara klart tredje kvartalet 2022, alla problem och väntetider?
– Nej, på kort sikt kommer det att lösa en del. Men inom fem år behöver kommunen bygga ytterligare ett LSS-boende med gruppbostäder. Jag har presenterat hur prognosen och behoven ser ut framåt för politikerna, berättar Annica Ottosson.
Kristin Andersson (KD) är socialråd och högsta ansvarige politiker för sektor social omsorg.
– Det är jättebeklagligt att det är så här. Det är trist att kommunen måste betala viten, de pengarna skulle behöva användas bättre. Det viktiga är personerna bakom som drabbas och måste vänta på något de har rätt till. Att vi måste bygga fler LSS-boenden står helt klart och det kommer vi att göra. Målsättningen måste vara att bygga så mycket att vi ligger i fas med behovet, säger hon.