Finspångs taxi går till regeringsrätten
Den långa tvisten mellan Finspångs kommun och Finspångs taxi om de samhällsbetalda resorna fortsätter. Finspångs taxi går vidare till regeringsrätten för att överklaga den senaste domen i ärendet.
Kunde avbryta
I förfrågningsunderlaget, som beskriver vilka förutsättningar som gäller för upphandlingen, hade kommunen skrivit in att man kunde avbryta upphandlingen om det skulle visa sig att anbuden skulle överskriva kommunens budget.
Kommunens agerande fick Finspångs taxi att gå till länsrätten, där man vann. Finspångs kommun överklagade till kammarrätten som ändrade länsrättens beslut till kommunens fördel. Nu är det alltså dags för regeringsrätten att titta på ärendet.
I sin överklagan skriver Finspångs taxis juridiska ombud Pär Cronhult att kammarrättens bedömning är felaktig. Han tar stöd i gemenskapsrätten, där de flesta av EU:s lagar och regler ingår, och skriver att man enligt den ska man vara återhållsam med möjligheterna till att göra undantag i en offentlig upphandling. Den som gör upphandlingen måste också kunna visa att det finns sådana särskilda omständigheter som gör att man kan bryta mot de grundregler som satts upp för att skydda anbudsgivares rättigheter vid en offentlig upphandling.
"Kammarrätten har således använt ett felaktigt beviskrav då den ansett det tillräckligt att kommunen "gjort sannolikt" att det förelegat saklig grund för för att avbryta upphandlingen.", skriver Pär Cronhult.
Att det bara är sannolikt räcker inte, anser han. Finspångs kommun måste verkligen kunna visa att det fanns en saklig grund att avbryta upphandlingen.
Han tycker dessutom att kammarrätten handlat fel när man i domen skriver att det är Finspångs taxi som ska visa att beslutet att avbryta upphandlingen strider mot lagen om offentlig upphandling eller gemenskapsrätten. Det är istället kommunen som måste visa att avbrytandet av upphandlingen var riktigt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!