Finspångs skolseniorer vill bli fler
FINSPÅNGI nästan ett år har brukspensionärer varit skolseniorer en halv dag i veckan på Grosvadsskolan i Finspång. Nu vill man bli fler.- Längre stunder än så orkar vi inte, men en halvdag är både uppiggande och roligt, säger Ingrid Segerborg en av brukspensionärerna.
Ingrid Segerborg är en av Brukspensionärerna som hjälper till på Grosvadsskolan. Här är det Markus Andersson och Robert Lindberg som får hjälp. Men för att kunna hjälpa fler söker nu Brukspensionärerna efter fler skolseniorer. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Eleverna och lärarna vill gärna att vi kommer, men eftersom vi inte är så många så tvingas vi ibland att säga nej.
<b>Räcker inte till</b>
När man startade projektet skolsenior var även Nyhemsskolan intresserade, fast intresset för att vara skolsenior var inte tillräckligt stort för att man skulle kunna dela upp sig på flera skolor.
- Jag vet inte riktigt varför intresset är så litet. Jag tror i och för sig att en del är rädda för skolan. Det skrivs mycket negativt om skolan i media att folk kanske tror att det är fullständigt kaos, säger Ingrid.
<b>Lär på nya sätt</b>
Visst är det skillnad på skolan i dag mot när pensionärerna själva gick i skolan och visst kan det verka rörigt när eleverna inte hela tiden sitter stilla i sina bänkar.
- De rör sig ju hela tiden, söker information i både böcker och datorer, men de är mycket duktiga. Grosvad skulle jag vilja kalla den vänliga skolan. Eleverna är vänliga både mot oss och mot varandra, säger Ingrid.
I början som skolsenior går man tillsammans två och två till klasserna och så tar lärarna hand om en och man får vara med i ett lärarlag. Det är också lärarna som talar om vad man bäst kan hjälpa till med.
<b>Nya vägar</b>
För att locka fler pensionärer att bli skolseniorer ska Ingrid Segerborg i nästa vecka träffa Grosvadsskolans rektor Ingrid Svensson för att diskutera nya vägar att hitta skolseniorer.
- Vi har funderat på om inte föräldrarna kan prata med sina föräldrar för att se om man på så sätt kan hitta pensionärer som annars är svåra att nå, säger Ingrid Segerborg.