Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspångs sjöar fria från giftalger

Sjöarna i Finspång verkar ha klarat sig från algblomning och de blågröna giftalgerna i sommar. Några rapporter om detta har i alla fall inte nått miljöavdelningen på Finspångs kommun.

I sommar har miljöavdelningen på Finspångs kommun inte fått några rapporter om algblomning i sjöarna i Finspång och då är det bara att bada på, som här i Mäseln till exempel, utan att vara orolig.  
FOTO: TITTI OLOVSSON

I sommar har miljöavdelningen på Finspångs kommun inte fått några rapporter om algblomning i sjöarna i Finspång och då är det bara att bada på, som här i Mäseln till exempel, utan att vara orolig. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-08-17 06:00
Den senaste tiden har det kommit rapporter om algblomning och blågröna giftalger i Östersjön, men också i olika sjöar runt om i landet. I Finspång verkar det inte som någon algblomning har förekommit eller förekommer. Miljöavdelningen på Finspångs kommun har i alla fall inte fått några rapporter om det.
- Vi har inte haft några rapporter om det. Varje år brukar det vara endel vid fritidsområdet vid Skäftesfall ner mot Glan. Jag pratade med en som bor där och det har varit litegrann, men nu har det tydligen lagt av, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Kerstin Andersson.

Få näringsrika sjöar
- Jag var ute ock tog badvattenprover i några sjöar förra veckan och då såg jag inte heller någonting, fortsätter hon.
I sjöarna i Finspång brukar det inte vara så stora problem med algblomning, på senare år har det handlat främst om just Glan och om Nälern i Ljusfallshammar.
- Det kan bero på att vi inte har så många näringsrika sjöar i Finspång, säger Kerstin Andersson.
Det är nämligen solljus och värme i kombination med mycket näring i en sjö som skapar ett gynnsamt klimat för algblomning och det är under den processen som gift kan utvecklas i algerna. Det blir dock inte alltid så för det krävs en viss mängd alger för att toxiner (ett giftigt ämne) ska bildas.

Hålla barn borta
- Om man ser en grön sörja i vattnet ska man vara försiktig. Man ska hålla barn ifrån vatten och djur som dricker vattnet kan få i sig gift, påpekar Kerstin Andersson.
Det är att få i sig vattnet som alltså kan vara farligt. För en hunds del kan det räcka med att den slickar pälsen efter ett bad. Om man får i sig vattnet där det finns giftalger kan det till exempel leda till illamående, diarré och kramper. I Sverige har ingen människa dött av giftalger, men exempelvis hundar har gjort det.
Fotnot: Som källa till denna artikel har även Nationalencyklopedin använts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om