Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspångs 15:e naturreservat

Länets 200:e naturreservat har bildats i Finspång, det blir kommunens 15:e naturreservat. Men ändå är inte målen att bevara skogen uppnått.

FINSPÅNG2011-12-21 05:11

På måndagen bildade Länsstyrelsen Östergötland sitt 200:e naturreservat i Hällestads-Torp. Reservatet ligger i ett barrskogsområde i Finspångs kommun. Här finns gamla tallar och granar som hyser en mängd sällsynta svampar, lavar och mossor.

Bildandet av reservatet innebär att ytterligare ett steg tagits för att uppnå det regionala miljömålet. Hällestads-Torps naturreservat gränsar mot sjön Lyren och ligger cirka fem kilometer nordväst om Ljusfallshammar i Finspångs kommun. Det blit kommunens 15:e reservat. Naturreservatet är bevuxet med gammal barrskog med tall och gran. Många sällsynta svampar, lavar och mossor förekommer särskilt i sumpskogarna, där luftfuktigheten är hög. Skogen är rik på hänglavar med rödlistade arter som gropig skägglav.

Firardags

- Att vi nu bildat 200 naturreservat i länet ger oss stor anledning att fira, även om vi ännu inte uppnått de mål som satts upp för bevarandet av skog, säger landshövding Elisabeth Nilsson, i ett pressmeddelande.

Enligt riksdagsbeslut ska variationen av arter och ekosystem i skogen skyddas. Tillsammans med markägare ansvarar samhället för att bevara skog. Det sker genom bildande av naturreservat och andra skyddsformer samt frivilliga avsättningar.

Långsamt arbete

Arbetet med att bevara skog går emellertid långsammare än vad som är tänkt. I Östergötland har Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen hittills skyddat 1,5 procent av den produktiva skogsmarken. Det motsvarar inte de regionala miljömålen, som slagit fast att två procent ska vara skyddad skogsmark.

För att uppnå miljömålen och bevara skogen med dess arter och livsmiljöer krävs mer resurser, både vad gäller personal och ersättning till markägare.

- En god dialog mellan markägare och myndigheter är också viktig, säger Linnea Holmstrand, naturvårdshandläggare. Även om det gör att arbetet kanske tar längre tid, är dialog en så viktig del i skyddsarbetet att vi inte kan nedprioritera det.

Naturreservat i Finspångs kommun

Asketorp

Gällsängensskogen

Lindenäs

Lindenäs

Lövfallet

Magnehult DR

Pipmossens DR

Prästängsuddens lövskog

Regnaholms lövskog

Stora Hjälmmossen

Sätra

Tryfallet

Ysundamarken

Ölstadsjön

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om