Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspångare lär sig hantera kriser

Hur skulle du klara dig om all vatten och elförsörjning försvann i 72 timmar? I torsdags var Finspångs kommun vid Arena Grosvad för att informera om hur man klarar stora samhällsstörningar.

Lärorikt. Många bra tips för krishantering.

Lärorikt. Många bra tips för krishantering.

Foto: Per Lindman

Finspång2017-12-18 07:00

Alla som gick förbi kommunens monter vid Arena Grosvad var välkomna in för att ta en titt på prylar som kan vara bra att ha hemma och diskutera hur man bör agera vid en krissituation. Mat, vatten, värme och kommunikation är de fyra grundläggande behoven som måste kunna tillfredsställas även om samhället skulle råka ut för stora störningar. En dunk med vatten, frystorkad mat, ved och en batteridriven radio är exempel på saker som är bra att ha hemma.

– Hur väl förberedda folk är för en krissituation varierar en hel del. De som bor på landsbygden är vana med att blir strömavbrott ibland och är därmed rustade för det. I en lägenhet i stan brukar elnätet vara väldigt stabilt och därmed finns inte samma krisberedskap, berättade Nina Öberg beredskapssamordnare på Finspångs kommun.

– Jag tror jag skulle klara mig bra vid en krissituation. Det var kul att se den frystorkade maten. Nu ska jag hem och fixa mer ved till brasan, sa Catrin Gustafsson en av monterns besökare.

Det är kommunens ansvar att informera medborgarna om vad som krävs vid en krissituation.

– I och med att regeringen har beslutat att Sverige ska ha ett totalförsvar ingår det att alla vet hur man hanterar en krissituation. Klimatförändringarna gör dessutom att risken för naturkatastrofer ökar och att krissituationer kan bli vanligare i framtiden, förklarade Nina Öberg.

Under lördagen flyttades informationsmontern till Rejmyre (Tornvägen) under förmiddagen och sedan Hällestad (vid återvinningen) under eftermiddagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!