Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspång surfar säkert

Datasäkerhet är något som Finspångsbor är bra på. Vid en undersökning som Folkbladets reporter gjort, påträffades många fler skyddade trådlösa nätverk än oskyddade.

Foto: Lillemor Molin

FINSPÅNG2010-08-04 16:01
Trådlösa routrar som används för att koppla ihop olika datorer och surfa på internet med finns det gott om. I Finspång är man dessutom bra på att skydda sitt nätverk från intrång. Vid test på 18 olika adresser hittades 74 nätverk varav 60 hade någon form av kryptering. Lars Thulin på Finspångs Data Service är inte förvånad över resultatet. Han har en teori kring varför man är så bra på att skydda sin information.- Här jobbar väldigt många inom högteknologisk industri. Eftersom säkerhetstänket är högt på arbetsplatsen, tror jag man tar med sig det hem, säger han.Det finns flera anledningar till att skydda sitt nätverk. - En anledning till att ha kryptering är för att inte förlora bandbredd. Ju fler man släpper in på sin bredbandsuppkoppling, desto saktare går det när man själv ska surfa, säger Lars Thulin.Det finns självklart en säkerhetsfråga med i spelet. Men som privatperson utan särskild information på datorn, tycker han inte att man behöver vara så orolig.- Förr i tiden var det mer problem med folk som gick in för att komma åt olika lösenord och läsa e-post. Jag tycker det har minskat nu, säger han.Enligt Lars Thulin är de kriminella som engagerar sig i att göra dataintrång, inte intresserade av privatpersoners dokument. Oftast är det företagens information de vill åt. Hemma tycker han att man ska satsa på säkra lösenord. I dag kan ett lösenord med upp till sju tecken, rätt enkelt knäckas av den som vet hur man gör.Långt lösenord
- Jag rekommenderar att man har det dubbla, alltså 14 tecken i sitt lösenord. Då blir det mycket svårare att ta sig förbi det, säger han.Lösenordet ska inte ha något med dig som användare att göra och helst bestå av ett eller flera specialtecken och siffror enligt Lars Thulin.Nuförtiden surfar folk på nätet på fler ställen än hemma. Flera större städer erbjuder fria surfzoner, eller hotspots som de också kallas. Det ger den med trådlös uppkoppling möjlighet att surfa på Internet i den zonen. I dagsläget finns inte den servicen tillhandahållen av kommunen.- Ska man ge tillgång till Internet via surfzoner, krävs också att man levererar en viss kvalitet på tjänsten. Det är inget vi har planerat att satsa pengar på, säger Finets vd Sven-Åke Andersson.Kostsamt
Lars Thulin har förståelse för det.- Det kostar mycket pengar både i utrustning, drift och support. Och vill vi verkligen se alla med en laptop på caféer? Det är väl ändå mycket trevligare att fika där, säger han.

WLAN
- Wireless Local Network. Ett trådlöst nätverk som kopplar samman flera datorer.WEP - Wired Equivalent Privecy. Kryptering som togs fram i slutet av 90-talet. Idag anses det som den minst säkra metoden.WPA - WiFi Protected Access. En av de mest använda krypteringarna. Inte bäst, men bättre än WEP. Den här krypteringen har störst stöd i trådlösa nätverk. WPA2 - Ny förbättrad version med högre säkerhet än WPA.Källa: www.omwlan.seSå här gick testen till: Testen utfördes med mobiltelefon med tillgång till trådlös internetuppkoppling. Sökningen skedde inifrån parkerad bil under cirka två minuters tid. Det är viktigt att notera att om man rör sig ett tiotal meter åt ena eller andra hållet, kan resultatet bli annorlunda. Testet genomfördes för att få en insyn i om flertalet verkar skydda sina trådlösa nätverk i Finspång eller inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om