Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspång ska maxas

Genom ny samverkan ska Finspångs attraktivitet maxas.
Vid rodret står Johan Malmberg, Anders Bengtsson och Anders Axelsson.
Men arbetet präglas av samarbete - där alla får vara med.

Foto: Fotograf saknas!

FINSPÅNG2011-05-12 03:00

Uppdraget är glasklart: öka attraktiviteten och tillväxten i kommunen. Många av företagen i Finspång går på högvarv och nu gäller det för kommunen att hänga på utvecklingen:

- Det är viktigt att vi drar åt samma håll. Vi måste skapa bra boenden och ha en bra fritidssysselsättning och möta den efterfrågan som människor i dag har. I dag blir saker som handlar om attraktivitet allt viktigare för människor. Det kan handla om kultur och fritid och hur centrum ser ut. Att det finns boende och bra skolor är krav och förväntningar från människor, men det här andra, attraktivitet, blir allt viktigare, och här gäller det att hänga med, säger kommundirektör Anders Axelsson och ger ett exempel:

- Tidigare prioriterade inte politikerna satsningar som hade med attraktivitet att göra speciellt mycket. Man kan säga att satsningen på Arena Grosvad bröt den isen litegrann för oss. Efter det har vi satsat på centrum och nu är det Kulturhuset.

- Men ett badhus och ett attraktivt centrum kan alla kommuner ha. Det gäller att hitta det unika och för oss i Finspång är det unika att ha många arbetstillfällen och ett attraktiv näringsliv, säger han.

Blandning
För att på bästa sätt få med alla aktörer, etablerade som nya, väljer kommunen att satsa på ett nytt grepp i näringslivsfrågorna: Arena Tillväxt.

- Arenan blir en röd tråd i attraktivitetsarbetet inom näringsliv, information, marknadsföring, kultur, fritid, turism- och besöksnäring, samt vissa utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor. Vi är övertygade om att det finns samverkansvinster att göra som kan öka attraktiviteten av Finspång som ort, säger Johan Malmberg.

Det är han som är processansvarig och leder arbete inom Arenan på uppdrag av Anders Axelsson. Syftet är att skapa attraktivitet och tillväxt utifrån ett helhetsperspektiv.

- Vi kommer fokusera på tillväxtfrågor och göra företagsbesök och titta på nyetableringar i kommunen. Men även fokusera på kultur, fritid och turism. Vi blandar helt enkelt klassiska näringslivsfrågor med nya, säger Anders Axelsson.

Varumärket Finspång
Johan Malmberg igen:

- Det handlar om att fokusera på rätt saker, att samla upp allt som kan göra Finspång attraktivt, och berätta vad vi redan gör på ett bättre sätt.

I Arenan finns i dag representanter från sektor arbete och lärande och service och utveckling. Johan Malmberg exemplifierar hur "nya" samverkanskanaler mellan områden som traditionellt inte samarbetet, kan ge nya vinster:

- Till exempel kan näringsliv och fritid samarbeta och hitta vinster av det. Det gäller att alla tänker på "varumärket Finspång" och inte bara på sin egen grej, säger han.

Finspångsdagarna?
Ett förslag som redan dyk upp är att återuppta "Finspångsdagarna", som dog ut för ett par år sedan.

- Det är en klassiker och det finns signaler på att det skulle uppskattas om dagarna återupptas. Sist Finspångsdagarna fanns var det ett sätt för näringslivet att synas. Nu skulle även kultursatsningar och fritidsföreningar vara med, exemplifierar Johan Malmberg samverkan.

Men det är inte framför allt genom uppstyrda happenings som Finspångsdagarna som Finspångs attraktivitet ska maxas. Snarare det vardagliga arbetet:

- Det är där den riktiga vinsten ligger, säger Johan Malmberg. Vi kommer ha en tät kontakt över de olika områdena och strukturerade träffar. Att jag jobbar med marknadsföring betyder inte att jag inte kan tycka till om frågor som rör till exempel näringslivet eller kultur, säger han.

Ingen näringslivschef
I och med arbetet med Arenan tas rollen som näringslivschef bort. Suzanne Gadd, som tidigare hade den posten, fokuserar i stället på projektet mötesplats Rejmyre och satsningen på Energiriket Finspång.

- Vi väljer att bredda näringslivsfrågorna och fokusera på tillväxtbegreppet. Jag tror det begreppet ligger i tiden och att allt fler kommuner går åt det hållet, säger Anders Axelsson.

- Det blir mer teamarbete, vilket känns jättebra, säger Anders Bengtson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om