I Sverige slängs en tredjedel av all mat, som produceras i soporna. Finspång är en del av det. Nu har det blivit mer och mer uppmärksammat hos ortens invånare att tänka grönare.
Tvåbarnsmamman Evelina Engström drar sitt strå till stacken, men känner att det skulle kunna göras mer.
– Jag har blivit bättre på att källsortera senaste tiden då vi får hem saker som underlättar, tillexempel de gröna avfallspåsarna med korg. Men jag kan helt klart bli bättre, säger Evelina Engström.
Någon som däremot har stenkoll på sitt avfall är Finspångsbon Anders Karlsson:
– Jag har ett helt rum fullt med hinkar som jag sorterar skräpet. När jag var yngre spelade det ingen roll hur man källsorterade, då allt ändå buntades ihop och kördes bort för att eldas upp. Men nu minsann, är vi överens om att vi inte kan hålla på såhär längre. Nu måste vi återvinna för annars finns det ingen jord kvar om 100 år.
I Finspång finns det olika möjligheter att kunna göra en grön gärning för miljön. Finspångs Tekniska är de som står i bakgrunden och ordnar så att Finspång och dess invånare ska få möjligheten att ändra sina vanor när det kommer till främst källsortering och matsvinn. Ett av deras senaste steg framåt är kokboken Matkollen, där de ger tips och recept på hur man kan bidra med mindre matsvinn genom att återanvända matrester.
– Vi vill att man ska kunna stanna upp och ta tillvara på det man har innan det slängs. Vi slänger så otroligt mycket mer mat än vad vi tror och många gånger är det den här lilla extra inspirationen som behövs för att ta sig utanför sina vardagliga matvanor. Där kommer Matkollen in med tips och inspiration för att minska matsvinn och ger lite mer matglädje till våra invånare, säger Ellinor van Leeuwen, kommunikatör på Finspångs Tekniska.
Matavfallet är en del av sorteringen som glider mellan fingrarna för tvåbarnsmamman:
– Jag brukar göra matlådor av den mat som blir kvar. Barnen brukar inte vilja äta samma mat som dagen innan, så det blir jag som får med mig matlådor till jobbet, säger Evelina Engström.
I kokboken Matkollen finns det många tips och idéer och Ellinor van Leeuwen förklarar:
– Målet är att är att kunna inspirera till mindre matsvinn och mer matglädje, att öppna upp för att göra sina egna tappningar på recepten och/eller ta fram helt egna.