Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspång säger nej till EU-bad

Finspångs kommun vill inte att badplatserna i kommunen ska kallas för EU-bad. Då måste vattenprover tas var 14:e dag. Nu räcker det med tre provtagningar under hela sommaren. Detta trots att antalet badgäster på vissa badplatser ibland överskrider EU:s gräns.

FINSPÅNG2004-07-14 06:00
I över 20 år har EU/EG övervakat badvattenkvalitén runt om i Europa. I Sverige räknas en badplats med mer än 75 badande per dag som ett EU-bad. På en EU-badplats måste kommunen ta vattenprover var 14:e dag under hela badsäsongen och sedan rapportera resultatet till EU-komissionen. Om ett EU-bad saknar anmärkningar under två år kan kommunen ansöka om dispens för att slippa ta prover så ofta.

Sanning med modifikation
Men det har Finspångs kommun alltså inte gjort. Istället har de valt att inte kalla sina bad för EU-bad trots att antalet badande vid vissa badplatser ibland, när solen skiner, är över 75 om dagen. Det gäller främst badplatserna vid Mäseln och Skiren.
- Det är en sanning med modifikation, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Kerstin Andersson, om att Finspångs kommun inte har några EU-bad.
Någon statistik över hur många badande kommunens badplatser har per dag förs inte.
- Det är på gränsen. Men jag ser inte några moraliska betänkligheter i det här eftersom vi har skött det så bra, säger Kerstin Andersson.
Hon mäter siktdjup, temperatur och kontrollerar förhållandet som råder vid mättillfället fast det inte är nödvändigt.
- Vi gör ett mellanting, en finspångsvariant kan man säga. Det är enklare så.
Om kommunen inte får någon anmärkning från Naturvårdsverket, som sköter kontakten med EU, kommer den att fortsätta som förut. Enligt Manuela Notter, enhetschef på miljöövervakningsenheten på Naturvårdsverket, får kommunen själv ta upp diskussionen.
- Det är delvis en kostnadsfråga. Och man kan inte rycka titeln EU-bad fram och tillbaka, säger hon.
EU-bad eller inte. Den här sommaren kommer antalet badgäster knappast att överskrida någon EU-gräns.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om