Finspång tar steget från fjolårets 125:e plats, upp till 46:e bland Sveriges 290 kommuner.
– Fantastiskt roligt att vi klättrat så mycket och landat ända uppe på 46:e plats, kommenterar Herman Vinterhjärta, miljö- och samhälls-byggnadsråd i Finspång. Jag ser det som ett kvitto på att i är på helt rätt spår med vårt målmedvetna miljöarbete i Finspång.
Vad är viktigaste poängen med den snabba klättringen?
– Det finns tre saker som bidrar lite extra till framgången när man granskar undersökningen. För det första har vi ambitiösa, tydliga och politiskt högt värderade mål kring hållbar utveckling i vår strategiska plan. För det andra har vi en ny stark energiplan som miljö- och samhällsplaneringsberedningen lagt ned mycket jobb på. För det tredje så har vi lyckats engagera medborgarna på ett bra sätt när det gäller arbetet med att utveckla Vibjörnsparken.
Mikael Salo, chefredaktör på tidningen Miljöaktuellt, säger så här:
– Med tanke på att Finspång vid förra mätningen låg nere på plats 125, så är det ett rejält kliv åt rätt håll. Det är bara att gratulera Finspångs kommun som klättrar så här mycket på listan på bara ett år.
Vad är tanken med den här miljörankningen?
– Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger Mikael Salo.
Det här är sjunde gången som tidningen presenterar sin granskning av kommunernas miljöarbete. Granskningen visar att kommunerna är pådrivande i det svenska miljöarbetet med klimatmål, som är mer ambitiösa än de nationella, genom användning av offentlig upphandling som ett kraftfullt verktyg och genom att hänsyn till ekosystemtjänster får en allt mer framträdande plats.
Sveriges bästa miljökommun 2015 är Örebro, följd av Lomma och Göteborg. I Östergötland ligger Motala bäst till på listan med en 33:e plats. Linköping ligger på plats 36 och sedan kommer Finspång som 46:a medan Norrköping hamnade på plats 53. Söderköping fick den här gången nöja sig med plats 221 bland Sveriges 290 kommuner.
Rankningen baseras på en egen enkät och på aktuella uppgifter från Vattenmyndigheterna, Energimyndigheten, ”Kolada-databasen” (Kommun- och landstingsdatabasen), Boverkets miljömålsenkät, Håll Sverige Rent, Ekomatcentrum, Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket.
Årets granskning visar att kommunerna driver det svenska miljöarbetet framåt, bland annat genom tuffa klimatmål som är ambitiösare än de nationella. Exempelvis har andelen kommuner som infört en köttfri dag i veckan i kommunens matserveringar ökat med 35 procent sedan förra året. En annan positiv trend är att andelen kommuner som använder ekonomiska styrmedel, exempelvis genom offentlig upphandling, för att minska koldioxidutsläppen från samhällsbetalda transporter ökar.
– Det är kommunerna som är motorerna i det svenska miljöarbetet eftersom de i praktiken genomför omställningen till ett miljösmart samhälle. Därför är det viktigt att regelbundet mäta deras aktivitet och ambition, säger Mikael Salo.