Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspång kan få statlig etablering: "Vi är jätteglada"

På torsdagskvällen fick kommunstyrelsens ordförande besked att ett av de nya statliga servicekontoren föreslås hamna i Finspång. "Jättekul", säger Ulrika Jeansson (S).

Civilminister Lena Micko (S) fick ta del av bokstavsutredare Sven-Erik Österbergs utredning som kommer att läggas på remiss. Om ett par månader kan beslutet tas i riksdagen som kan ge Finspång ett statligt servicecenter.

Civilminister Lena Micko (S) fick ta del av bokstavsutredare Sven-Erik Österbergs utredning som kommer att läggas på remiss. Om ett par månader kan beslutet tas i riksdagen som kan ge Finspång ett statligt servicecenter.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Finspång2020-12-19 08:00

Idag finns det 177 kontor i Sverige, nu ska de blir fler. Sven-Erik Österbergs snabbutredning om inrättandet av ett antal nya servicekontor som ska placeras runt om i landet, presenterade på fredagsmorgonen sitt remissförslag.

Får utredaren som han vill ska – förutom Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket – också Arbetsförmedlingen engageras i servicekontorens verksamhet.

Den största nyheten för Finspång är att ett av de 15 nya kontoren i gles- och landsbygd föreslås hamna här. Förslaget är skickat på remiss och beslut kommer tas av regeringen i början på 2021. Då Finspång är planerat att bli ett av sju småkontor – de övriga åtta är större flexikontor – kan processen gå snabbare.

– Senast 2022 kommer det att vara genomfört om det tas beslut om det efter remissen. De mindre kontoren kan gå snabbare att etablera. För Finspång kan det ske under 2021, säger Jonas Lannering, pressekreterare på regeringskansliet.

För Ulrika Jeansson och Hugo Andersson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen, var det ett positivt besked.

– Vi visste att det var vissa områden och grupper som utredningen tittade på. Bland annat utsatta områden i Norrköping och Linköping. För kommuner där man lagt ned statlig service, finns vi. Det kan också bero på vår storlek. Det är jättekul, säger Ulrika Jeansson.

– Vi fick reda på det sent igår kväll. Lokaliseringen har de brottats med, när de väl hade bestämt sig så hamnade det här. Vi är jätteglada för det, säger Hugo Andersson.

Det pågår en större omflyttning i Finspångs centrum mellan olika företag, samt ombyggnaden av Bergslagsvägen. Hugo Andersson tror att det kommer bli uppskattad service och bra för centrum i framtiden om förslaget går igenom.

– Idag, när du ska komma i kontakt med myndigheter, så måste du ha tillgång till dator och kunna lotsa dig fram i deras system. Det är inte alla som fixar det. I bästa fall kommer du till support som kanske inte kan hjälpa. Nu kommer du i kontakt med en livs levande människa som kan lotsa dig rätt i systemet, säger Hugo.

Föreslagna orter: Askersund, Boden, Borgholm, Finspång, Filipstad, Laholm, Lysekil, Nordmaling, Nynäshamn, Stenungssund, Sölvesborg, Tingsryd, Ånge, Åre och Östhammar. Utsatta områden: Eskilstuna, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Malmö, Norrköping, Stockholm, Södertälje, Uppsala och Växjö.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!