Ett brev från anno 1435 förvaras i Finspångs kommuns centralarkiv.
– Det är ett så kallat fastebrev, som är skrivet på pergament, berättar kommunarkivarien Urban Larsson. Och det känns förstås extra roligt att både brevet och två medhängande sigill, är mycket välbevarade efter alla år.
Har ni haft brevet länge i kommunarkivet?
– Nej, det var en bibliotekarie som kom hit med brevet, som hon funnit i bibliotekets kassaskåp.
Vad är ett fastebrev?
– Det är ett lagfartsbevis, som man skrev i samband med en gårdsförsäljning på den tiden.
– Och när vi hittade brevet blev vi samtidigt medlemmar i en exklusiv klubb av kommuner, som har just ett fastebrev i sin ägo.
Spännande att det överlevt alla 100-tals år sedan det skrevs?
– Ja, men man ska komma ihåg att dessa brev var värdehandlingar under sin samtid och sparades genom flera generationer, när en gård gick i arv.
– Många fastebrev har dock försvunnit med åren, så vi är förstås mycket glada åt vårt exemplar.
Kan allmänheten få se det?
– Ja, det visas upp för besökare när tillfälle ges.
Arkivassistenten Ulla-Karin Karlsson lägger till:
– Jag har många gånger känt en stor tacksamhet gentemot den dåvarande bibliotekschefen i Finspång.
– Hon hade fått ett telefonsamtal från en person, som berättade att det skulle säljas ett gammalt fastebrev med Finspångsanknytning på en auktion i Stockholm.
– Då hörde hon sig för och lyckades att ordna pengar, så hon kunde åka till Stockholm och ropa in det för Finspångs kommuns räkning.
– Vad jag förstått så ropade hon även in ett annat fastebrev, från 1600-talet tror jag, vid samma tillfälle. Tyvärr har vi ingen aning om var det kan finnas i dag. Men vi har ju i alla fall det äldsta fastebrevet i vår ägo!
Här är ett litet utdrag ur brevets innehåll:
"Jag Magnus Nilsson, häradshavande i Bråbo härad å välboren man Holmsten Johansson (Rosenstråle) vägnar, intygar med detta mitt öppna brev, att då jag höll häradsting lördagen näst efter S:t Mårtens dag anno domini MCDXXXV (12 november 1435), då dömde jag det vara ett lagligt jordaköp och skifte, nämligen att Sigurd i Finspång upplät och tillägnade på Ingeborg Arnesdotters vägnar och på Bengts i Bondesäter vägnar till Lars i Ringtorp 8 spanns avgäld och ¼ spanns avgäld i Ringtorp och avhände det från Ingeborg och hennes arvingar och tillägnade det förenämnde Lars i Ringtorp och hans arvingar till evärdlig ägo för 30 mark gutniska penningar och 2 spanns avgäld i Doverstorp."