Banandräkterna har köpts in av styrgruppen för Fairtradesatsningen i kommunen och kommer att används som ett hjälpmedel för att sprida informationen om rättvis handel och etisk upphandling. Ett humoristiskt inslag för att bli ihågkomna.
– Det är ett sätt att verkligen synliggöra vad man pratar om när man när man opinionsbildar. Har man banandräkterna på sig kommer man att kunna dra igång ett samtal. Åker man till en skola eller förskola är det jättebra, eleverna lär ju komma hem och ha funderingar kring det här, säger socialrådet Ulrika Jeansson (S).
Dräkterna kommer bland annat att användas under Fairtradeveckan, som drar igång den 12 oktober. Då kommer Fairtrade att uppmärksammas på flera olika håll i kommunen genom olika fikasatsningar. Till exempel kommer Svenska kyrkan att bjuda pendlare på kaffe, kafeterian i kommunhuset kommer att ha en särskild kampanj och Coop kommer att ha en utställning med över 90 produkter som är Fairtrademärkta.
– Vi kommer att vara här på Bildningen en dag och informera om det här och åka ut till en annan skola med lite yngre elever. Vi har också pratat med företagarna i Finspång och vill gärna ha fler engagerade, berättar Ulrika Jeansson.
Den 15 oktober är det dessutom Fairtrade Challenge, en kampanj som går ut på att få så många som möjligt att fika Fairtrade under en och samma dag. Eftersom det infaller samma dag som seniordagen och det där kommer att erbjudas Fairtradefika, kommer Finspång att ha många som fikar rättvist.
– Alla som vill kan ordna en fikapaus, det kan vara antingen internt eller för offentligheten. Man går in på Fairtrade Challenge´s hemsida och anmäler hur många deltagare man är. Det är en tävling mellan kommunerna, och just nu när vi har anmält seniordagen och kafeterian i kommunhuset ligger Finspång på tredjeplats i Sverige med flest deltagare per capita, säger Hanna Höglund, från Finspångs kommun som också är koordinator för Fairtrade City.
I går inleddes en utbildning för de Finspångsbor som vill bli Fairtradeambassadörer. Utbildningen genomförs under tre dagar vid olika tillfällen under hösten och vintern. Målet är att kommunen ska bli en Fairtrade City till våren 2016. För att bli diplomerade behöver Finspång bland annat ha 40 olika Fairtradeprodukter i fem olika butiker, det ska vara fyra olika kaféer eller restauranger och 20 arbetsplatser som serverar dessa produkter och kommunen ska erbjuda rättvisemärkta produkter inom kommunens avtal.
– Vi vill bidra till en mänskligare värld. Det handlar om att skapa vettiga villkor för människor som har det sämre än oss. Har man varit i Indien eller i Kenya och sett hur jordbrukarna där har det, så är det inte så svårt att betala några kronor extra för produkten här, för att de ska få det bättre, säger Larseric Ramlöv (FP).