Finspång firade Stolthetens festival
FINSPÅNGBergslagstorget fullpackat med barn, ungdomar samt en och annan vuxen. Utbildningschefen dagen till ära iklädd folkdräkt från Oxie i Skåne, landshövdingen som fyrade av en kanon.Och så hedersgästen skolminister Ingegerd Wärnersson som bad om ursäkt för sen ankomst - för det lär man sig ju i skolan.
Skol- och förskolebarn, högstadie- och gymnasieelever samt en och annan vuxen. Alla kom de till Bergslagstorget för att inviga Stolthetens festival på onsdagsmorgonen. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
- Vi är flexibla, så vi kastar om i programmet, sade utbildningschef Ingrid Nandrup.
Hon själv och kommunfullmäktiges och nationaldagskommitténs ordförande Gun Axelsson hälsade välkomna, uttryckte stolthet och glädje, tackade alla som arbetat för Stolthetens festival och så kom då ministern.
<b>Kanonskott</b>
Björn Eriksson fyrade av ett kanonskott, Ingegerd Wärnersson berättade att hennes farfars farfar var vallon och bodde i trakten, landshövdingen fick skriva autografer, på händer, toapapper och gipsbandage. Musikskolan blåste fanfar och så var då festivalen i gång på allvar.
Nog märktes det att gårdagen inte var vilken dag som helst. Tonerna från körer och kvartetter, grupper och orkestrar ljöd från alla håll och kanter i Finspångs centrum. Överallt såg man massor av skolelever ute. Precis som skolministern med följe, var eleverna på väg till de olika stationer där förskolor och skolor visade upp sina olika arbeten.
<b>Massor av musik</b>
Förutom massor av musik, både instrumental och vokal, kunde de som gick promenaden i centrum ta del bland annat av videoklipp från Nyhemsskolans Cabaré och Grosvadsskolans porträtt, inspirerade av moderna giganter som Picasso, van Gogh, Matisse med flera, vars stil eleverna lyckats bra med att återge. Delar av Viggestorpsskolans och Storängsskolans musicaler, Dans och rörelse av en grupp från Äppelviken, cirkusnummer från Grytgöls skola är något av det som visades.
<b>Skolministern i kören </b>
Utanför Orangeriet visade Lillängsskolan smakprov av arbetet med två teman, Finspång och Astrid Lindgren. Finspångstemat visade de upp i form av utställning på en skärm, med faktahäften och kuddar med motiv från Finspång som de hade sytt upp.
Dessutom sjöng de flesta av de kända Astrid Lindgren-sångerna och när det var dags för "Nu så vill jag sjunga att sommaren är här..." förstärktes kören med en skolminister, en landshövding och en utbildningschef. Ingegerd Wärnersson och Ingrid Nandrup kunde texten bäst, Björn Eriksson gjorde sitt bästa och förklarade när han hörde vissa nyckelord så kunde han klämma i ett tag.
Ett sent tillägg i programmet för Ingegerd Wärnersson var en tur med ångbåten Kristina. Därefter följde lunch och icke-offentliga diskussioner mellan skolministern, politiker och skolfolk.
Medan barnen fortsatte att fira Stolthetens festival och senare nationaldagen.