– Jag kan konstatera att en mycket god kartläggning har genomförts och det finns nu en målsättning i kommunen att ta vidare steg för rättvis handel och etisk konsumtion, säger Catja Kaloudis, projektledare för Fairtrade City.
Vad innebär det då att bli diplomerade?
– En Fairtrade-diplomering är en start på ett viktigt och spännande arbete, där olika aktörer samverkar, inom kommunen som geografiskt område, säger Catja Kaloudis.
– I förlängningen inne det att man gör ständiga förbättringar, som svarar upp mot en ökande efterfrågan av de produkter, som ger odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom, möjligheter att utvecklas, inte minst inför kommande klimatutmaningar.
I Finspång leds styrgruppen av dess ordförande Thomas Lundh, kontaktpersonen Hanna Höglund och ambassadörskontakten Helene Esping.
Thomas, hur känns det nu när det är klart?
–Självklart mycket positivt att vi lyckats med allt som krävts för denna certifiering. Jag vill framhålla Hanna Höglund som lyckats hålla ihop allt och även vår styrgrupp med alla inblandade organisationer.
Vad kommer det att betyda för Finspång?
– Förhoppningsvis kan detta bidra till att vi alla mer tänker och agerar mer kopplat till Fairtrades riktlinjer, mer etiskt tänk.
– Även om vi inte kan påverka så mycket, är det ändå det lilla som vi gör, som till slut blir oerhört värdefullt för alla fattiga om fler ansluter sig.
Vad hoppas du att diplomeringen får för effekt på Finspång?
– Detta kommer då även påverka oss i Finspång mer positivt. Ibland kan en liten sak betyda oerhört mycket för en annan som vi ibland kanske inte riktigt förstår.
I diplomeringsbeviset kan man bland annat läsa att det i Finspång redan 2015 konsumerades 7 173 kg bananer, som följer principerna för rättvis handel.
Vidare framhålls att kommunhusets cafeteria erbjuder kaffe, te, socker, flytande honung och bananer, samt ibland även andra produkter som följer principerna för rättvis handel och ILO:s kärnkonventioner.
Man noterar också att det redan finns två arbetsplatser som registrerat sig i "Fairtrade på jobbet" via kaffe, te och socker. Förutom kommunhusets cafeteria är det även Nyhemsskolan.
– Inspirerande att läsa är också om styrgruppens planerade aktiviteter för 2016, säger Catja Kaloudis, med deltagande i Finspångs nya stadslopp, Finspånga Marken och Finns i Finspång samt deltagande och aktiviteter under Fairtrade fokus-veckorna.