Resultatet av undersökningen presenterades på Tankesmedjan i Stockholm. Undersökningen genomfördes för femte året i rad och poängsätter hur kommunerna arbetar med friluftslivet i planering, information och via samverkan med andra aktörer. Även aktiviteter för friluftsliv bedöms.
Undersökningen grundar sig på en enkät till Sveriges 290 kommuner varav 252 deltog i årets upplaga.
Finspångs kommun placerade sig bäst i länet på plats 21. Därefter kommer Kinda på plats 24, följt av Norrköping (38), Linköping (59), Ydre (82), Söderköping (89), Motala (96), Boxholm (109), Mjölby (176), Ödeshög (183) och Valdemarsvik (216).
Titeln "Sveriges Friluftskommun 2014" delas i år av Leksand, Söderhamn och Örebro. De tre kommunerna i täten har alla nära full pott i den undersökning som ligger till grund för rankingen.
Samtliga tre vinnare redovisar satsningar på den tätortsnära naturen och på tillgänglighet – det ska vara lätt att komma ut i naturen. De säkerställer grönområden genom kommunala natur- och kulturreservat, de skapar stigar, nya rastplatser och raststugor.
Resultatet för 2014 visar på flera positiva trender. Jämfört med tidigare år uppger fler kommuner att det finns avsatta resurser för friluftsliv. Fyra av fem kommuner genomför aktiviteter för att stimulera till friluftsliv och allt fler satsar på uteaktiviteter för medborgare med utländsk bakgrund liksom för skolor och förskolor. Fler ser också naturturism som en strategisk fråga i näringslivsplanen.
– Det gläder mig att så många kommuner får goda resultat i undersökningen. Det betyder att det görs både fler och mer målinriktade satsningar på friluftsliv liksom på att göra naturen tillgänglig, kommenterar Maria Ågren, generaldirektör vid Naturvårdsverket.