Camilla Boström är uppvuxen vid Viggestorpsområdet i Finspång.
– Mormor och morfar bodde i Sjövik och vi bodde i hyreshus i Viggestorp, innan vi flyttade till villa i området. Det är en extraordinär bra boendemiljö där, det var därför jag flyttade tillbaka, berättar hon.
Efter skolgång blev det en mängd olika jobb och universitetsstudier på olika platser.
– Egentligen ville jag bli undersökande journalist, men började en utbildning inom marknadsföring. Det passade inte mig värderingsmässigt, det var bara snabba pengar som gällde på 80-talet.
Studierna i Växjö ledde till stipendium i USA, där hon studerade i Missouri under ett halvår. Sedan gick flytten till Stockholm, där hon jobbade i en bokhandel, innan hon blev inköpsansvarig i en butik som sålde böcker. Därefter lockade jazzlektioner i sång och au pairjobb i Schweiz, innan det blev sociologistudier i Linköping.
– Vid sidan av studierna jobbade jag med lokal-tv på Filmcentrum i Linköping. Sedan flyttade jag till Göteborg, där jag träffade min dotters far och började arbeta för Göteborgs stad. Vid sidan av startade jag upp en lokal-tv-kanal, säger Camilla.
Efter en flytt till Skene, där de tog över en gästgivaregård från 1700-talet, skilde hon sig senare från sin dåvarande man. Efter många års intensivt arbete med olika roller som projektledare, verksamhetsledare, kommunikatör och samordnare inom privata sektorn, kommun och stat, ville hon flytta tillbaka till Finspång och leva ett mindre stressigt liv.
– Jag kunde jobba som kooperativ konsult eftersom jag reste över hela landet, provflyttade tillbaks, trivdes bra, träffade min nuvarande sambo Lennart, sedan var det klart. Jag var 19 när jag flyttade och 43 när jag kom tillbaks.
Åren av stress hade lett till nedsatt immunförsvar, hennes tarmsystem var utslaget.
– Efter att ha provat allt och först upptäckt hälsodrycken kombucha, sedan bland annat surdeg och vattenkefir, märkte jag att livsstilsförändringen hade gjort stor skillnad.
Hur kom du på tanken att starta Finspångs Bryggeri?
– Det stod alltid grytor och puttrade hemma, det blev outhärdligt för min familj. Det fanns en billig lokal på Norrmalm, där jag startade verksamhet 2017. Två år senare hittade jag min nuvarande lokal på Bergslagsvägen, säger Camilla.
Hennes ledord är lokalproducerat och giftfritt och det som började som en hobby har blivit ett företag.
– Det har varit tufft under coronapandemin, det är 150-200 individer som sett till att jag håller mig flytande.
Öppningen av Finspångs första obemannade livsmedelsbutik har försenats, men skedde vid senaste månadsskiftet.
– Tyvärr handlas det inte lika mycket lokalt längre. Jag hoppas satsningen på en obemannad butik hittar sin publik.
Hur känns det att vara finalist i Årets Finspångare?
– Extremt hedersamt. Jag känner glädje, det visar att det jag gjort hittills betyder något.
Camilla vill utveckla det syrade utbudet för att hon anser att det är framtidens mat, för att skapa ett hållbart samhälle där mat, klimat och människa står i centrum på ett positivt sätt.
– Jag vill göra skillnad. Det har vuxit fram en stor medvetenhet om kopplingen mellan mat, näring och hälsa. Obemannade butiken tjänar till att frigöra tid för mig att jobba och sälja mot fler orter, samtidigt som servicen och utbudet mot Finspång bibehålls, säger Camilla Boström.