I januari 2012 opererades en kvinna hemmahörande i Finspång för ett brutet lårben på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Efter att inledningsvis ha vårdats där flyttades hon till närsjukvården i Finspång, där hon efter två dygn drabbades av kraftiga diarréer och lågt blodtryck och blev trött och orkeslös. Avföringsprover visade att hon fått en magtarmsinfektion och förbättring uteblev trots antibiotikabehandling. Sjukdomstillståndet förvärrades och kvinnan blev till slut okontaktbar.
En vecka efter de inledande symptomen flyttades kvinnan till Vrinnevisjukhuset där det konstaterades att hon drabbats av allmän blodförgiftning samt blödande inflammation i tjocktarmen, som därför opererades bort.
Behandlande läkare ska ha ifrågasatt varför kvinnan inte tidigare i sjukdomsförloppet kommit under sjukhusvård. Dagen efter operationen informerades hon om att behandling för magtarmsinfektionen påbörjats för sent och att operationen hade kunnat undvikas om hon tidigare hade fått vård för infektionen.
Kvinnan anmäler närsjukvården i Finspång för fel i vården med komplikation på grund av fördröjd behandling och yrkar på ekonomisk kompensation.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, finner inte att operationen hade kunnat undvikas med annan handläggning och att de åtgärder som vidtagits har varit adekvata. Ärendet avslutas.