Fick lov att jobba i äldrevården
Sommarlov betyder inte bara sovmorgon och lata dagar. För många innebär det sommarjobb. Madelene Habersaat och Per Lindberg jobbar på Betaren och är två av de cirka 90 ungdomar som fått sommararbete inom den kommunala äldreomsorgen.
Madelene Habersaat och Per Lindberg är två av sommarjobbarna på Betaren. Här står de bredvid Ulla Jönsson som tillsammans med de andra boende bjöds på sommarfest den här dagen. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Det är svårt att få jobb när man inte har fyllt 18 så därför sökte jag det här. Jag tror också att det är väldigt lärorikt att jobba med äldre. Man lär sig mycket om människor, säger Madelene Habersaat om anledningen till att hon sökte jobbet.
- Jag hade inte tänkt så mycket på sommaren, men jag behövde få ihop lite pengar. Sen såg jag annonsen om det här och det lät som ett roligt jobb som gav lite pengar, säger Per Lindberg.
Olika arbetstider
Både han och Madelene sommarjobbade även förra året. Per jobbade på restaurang och Madelene var också då inom äldreomsorgen. I tre veckor ska de nu jobba på Betaren. Madelene jobbar fyra timmar om dagen, Per åtta. Båda är 17 år (Per fyller 18), men Madelene har gått ut årskurs ett på gymnasiet och Per årskurs två.
Det innebär att Per får jobba åtta timmar och de som gått ut årkurs nio och ettan på gymnasiet får jobba fyra timmar om dagen. Båda tjänar 50 kronor i timmen. Så mycket får de ungdomar som fyllt 17. De som fyllt 16 får 40 kronor i timmen och de som fyllt 15 får 30 kronor i timmen.
- De är helt okej, säger både Madelene och Per.
- Vi får ju inte göra så mycket, konstaterar de.
Enklare sysslor
De här sommarjobben är inga semestervikariat där ungdomarna ersätter ordinarie personal. Tanken är att ungdomarna ska få en inblick i arbetet och utföra enklare sysslor.
- Vi har fått gå ut med de äldre, prata med den, bädda, diska, städa och följa med dem som jobbar här , berättar Per och Madelene.
Hittills trivs de med sina sommarjobb och helt främmande är de inte för att jobba inom äldreomsorgen i en framtid.
- Kanske, säger Per Lindberg.
- Det beror nog lite på vilket ställe man hamnar på, säger Madelene Habersaat.