Restriktionerna under pandemin satte stopp för Curt Nicolingymnasiets elever på vård- och omsorgsprogrammet att praktisera under våren.
– Vad gör vi då, tänkte vi? Då får vi bygga en egen mottagning. Ettorna fick i uppdrag att starta sin egen hälsomottagning, där personal och elever kan mäta blodtryck, blodsocker, puls, andningsfrekvens och få taktil handmassage, säger Emma Misic, lärare, CNG.
Eleverna har fått bygga upp mottagningen, ta emot "patienter" och skött alltifrån frågor om upphandling till GDPR, EU:s dataskyddsförordning, som innebär hårdare krav på hantering av personuppgifter.
– Det har varit en succé ur lärandeperspektiv. Eleverna får göra något på riktigt. Jag tror inte det har gjorts på andra skolor i landet, utan att vi är först med detta inom skolväsendet, säger Magnus Schenström, lärare, CNG.
Emma Misic är sjuksköterska i grunden och har även arbetat som vårdenhetschef tidigare.
– Eleverna får öva på olika moment som kan utföras utanför sjukhusmiljöer. Venösa blodprov kan vi till exempel inte utföra, men blodtryck, blodsocker, puls och andningsfrekvens kan vi göra. De har vårdkläder, för det är viktigt att växa in i sin yrkesidentitet, säger Emma Misic.
Nellie Stegander, 17, och Nora Andersson, 16 är två av eleverna som drivit mottagningen.
– Jag tycker det är bra att få testa på att utföra olika moment innan vi kommer ut i arbetslivet och ställs inför samma situationer, säger Nellie.
– Det roligaste har varit att planera mottagningen och sköta inköp. Det är bra att vi får öva på saker som vi kommer att få jobba med, säger Nora.
Vad säger ni om att ni troligen är först i landet med en hälsomottagning på en skola?
– Alltid roligt att vara först med något, då kanske andra skolor tar efter. Nu kan vi visa de andra linjerna på skolan att vi på vårdprogrammet också kan, säger Nellie Stegander.
Läraren Sofie Lundin blev undersökt i mottagningen under förra veckan.
– Jättebra med en sån här mottagning. Bra för oss som jobbar här att kunna kolla hur man mår, säger Sofie Lundin.
Vad betyder satsningen för eleverna?
– Jag tror att de blir mindre osäkra när de ska ut på praktik. De har utfört några av de grundläggande vårdmomenten på andra. Förhoppningsvis blir det en fortsättning i höst, där också två forskare inom pedagogik från Linköpings universitet ska följa verksamheten, konstaterar Emma Misic.