Fick inte ett rött öre
FINSPÅNGEleverna i Grosvadsskolans miljögrupp slog vad med regeringen om att de skulle lyckas sänka skolans koldioxidförbrukning med åtta procent. Det lyckades de med och elräkningen sänktes med 30 000 kronor på ett år. För pengarna vill de nu byta ut skolans mjölk till ekologisk mjölk. Men några pengar har de ännu inte sett.
De sänkte skolans elräkning med 30 000 kronor men får själva ingenting. Detta trots att de vill lägga pengarna på ekologisk mjölk till skolan. Från vänster Jesper Davidsson, Tom Surla, Maria Johansson och Cecilia Karlsson, medlemmar i Grosvadsskolans miljögrupp. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
<b>Minst åtta skolor</b>
The Bet gick ut på att minst åtta av skolorna som deltog, före november 2001 skulle ha sänkt skolans koldioxidförbrukning med åtta procent. Något som Grosvadsskolan klarade av och på så sätt sänkte skolans elräkning med 30 000 kronor.
Pengarna vill miljögruppens 15-20 elever använda till att byta ut skolans mjölk till ekologisk mjölk, men här tar det stopp. Även om det inte ingick i vadet hade eleverna hoppats på att få använda en del av pengarna till mjölkbytet. Men det får de inte och miljögruppen är besviken.
<b>Vallonbygden</b>
Istället är det Vallonbygden, det kommunala bolaget som skolan hyr lokalerna av, som har tjänat på elevernas ansträngningar.
- Det är synd eftersom vi har arbetat så hårt. Man tror inte att det är vi som har tjänat in pengarna, säger Jesper Davidsson i miljögruppen.
- Ja, någonting skulle man få i alla fall, fyller Tom Surla i.
För att sänka koldioxidhalten har miljögruppen bland annat bytt skolans lampor till lågenergilampor, sänkt värmen, tätat dörrar och fönster, dragit ner på belysningen där den inte behövs, men framför allt tjatat på lärare och elever. Den största delen av sitt arbete har de fått utföra på raster och ledig tid.
<b>Brev till utbildningsnämnden</b>
Miljögruppen har skrivit ett brev till kommunens Barn- och utbildningsnämnd där de uppger att de tycker det är orättvist att pengarna inte går till Grosvadsskolan, utan till någon annan del av kommunen. De skriver:
"Detta tycker vi är ojuste och dumt eftersom det visar att även om man sparar in pengar får man ändå ingen nytta/del av dem".
Rektor Ingrid Svensson tycker att eleverna har rätt till pengarna och att de har gått rätt väg.
- De har gjort ett jättebra jobb och det är viktigt att man lyfter fram frågan. Det är bra att de får erfara att det kan gå tungt till i kommunal verksamhet. De behöver bekräftelsen och dessutom är ekologisk mjölk bra. Skolan kan inte själv finansiera sådan mjölk, säger hon.
<b>Förstår att de är upprörda</b>
På kommunen förstår man att eleverna är upprörda och ärendet kommer att tas upp på nästa nämndemöte i augusti.
- På något sätt måste brevet behandlas, säger Eva Ström, administratör på Barn- och ungdomsnämnden i Finspångs kommun.
Även om de energisparande eleverna inte har fått några pengar än så höll i alla fall miljöminister Kjell Larsson sitt löfte, för på fest i Rosenbad har de redan varit.
- Det var roligt att träffa miljögrupper från andra skolor, säger Cecilia Karlsson i Grosvadsskolans miljögrupp.