Fick information om polisyrket
Åtta personer kom till den informationskväll om polisyrket som ägde rum hos Finspångspolisen i torsdags.
Två gånger om året, i samband med den tid då ansökningarna till Polishögskolan ska skickas in, brukar polisen ha informationsträffar för intresserade.
Vid torsdagens informationsträff medverkade Åsa Larsson som är rekryteringschef. Hon berättade om uttagningarna till utbildningen, som sker i etapper, om skolan och om utbildningen. I de olika etapperna i uttagningsmomentet ingår exempelvis svenskaprov, fysiska tester och intervjuer. En nyhet för i år är att kravet på kunskaper i svenska har sänkts, om än inte så mycket. Orsaken är att många inte klarar det.
Svenska viktigt
- Sist var det 47 procent som underkändes. Man kan få 140 poäng på provet och förut var man tvungen att ha 96 poäng för att ha klarat det, nu har det sänkts till 90. Det är för att många brukar ligga runt kanske 95 och då klarar de det inte. Men kraven måste vara höga i svenska, det är viktigt att man kan språket i det här yrket. Vi dokumenterar mycket och i utbildningen läser vi mycket och då handlar det om ganska svår svenska, i lagtexter till exempel, säger Leif Didriksson.
- Jag brukar säga åt ungdomar som är intresserade av polisyrket att tänka på att satsa på svenska i skolan för det är vikigt och det är också historia, samhällskunskap och engelska, fortsätter han.
Leif Didriksson medverkade också under informationskvällen för att berätta om polisyrket i praktiken, hur man jobbar hos Finspångspolisen och vilka erfarenheter han har av yrket.
Verkligheten annorlunda
- Jag pratar mycket om att de i förväg ska sätta sig in det här och påpekar att vardagen ser annorlunda ut än när man ser på tv och filmer vad poliser gör, säger han.
- Det är viktigt att förklara att dokumentationen är en stor del av det här jobbet. Vi kanske är ute en halvtimme på ett jobb, men sen kanske vi sitter inne och skriver en rapport om det i tre timmar, fortsätter han.
Nästa år antas sammanlagt 1000 nya elever till utbildningen på Polishögskolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!