Fia Davidsson har alltid haft djur vid sin sida.
– Jag hade ångestproblematik under hela uppväxten, men djur har alltid funnits i mitt liv. Det var när mamma köpte häst till mig som jag började må bättre, säger Fia.
34-åringen arbetar sedan i höstas som socialpedagog på Bergska gymnasiet och har infört att hästar ska användas i undervisningen.
– Jag har jobbat på behandlingshem tidigare, där vi använt hästar, kaniner och får i behandlingen och vet att det fungerar som ångestdämpande. Nu jobbar vi med hästunderstödda insatser.
Fia tar med eleverna till ett stall utanför Finspång, där hon har ett par hästar.
– Jag vill jobba förebyggande i skolan med motivationshöjande insatser. En del elever tycker det är tungt med teoretiska ämnen, vissa är skoltrötta, är hemmasittare eller mår dåligt och känner utanförskap.
– Det här stärker självförtroendet, känsloregleringen och att man är en del av gruppen. Det bygger starka barn, som inte behöver lagas i framtiden, säger hon.
Mio Bjernman går första året på IM (introduktionsprogrammet).
– Det är ett bra koncept att kombinera skolarbete med att få träffa djur. Hästar är inte dömande som människor. Det bästa har varit att få lära känna en helt ny sida av sig själv när man umgås med hästarna, säger Mio.
16-åringen berättar om vad de får göra vid besöken hos hästarna.
– Vi får rensa hovar, klappa, borsta, fixa mat, rida och ta promenader med hästarna. Jag tycker om måndagar och fredagar, för jag får vara i stallet på måndagar och på fredagar är det snart helg, säger Mio.
Fredrika Lindberg vid "Ölstad gård 2 A", har samarbeten med Fia och låter sin gård stå till förfogande.
– När Fia har skolungdomar här får de låna min häst också, förutom Fias häst. Jag har jobbat på HVB-hem och har sett bevis för att det funkar med djurunderstödda insatser. Jag har även kaniner, getter, hund, höns och ankor på gården, säger Fredrika
Hon och Fia anordnar påskaktiviteter på långfredagen, som riktar sig till barn mellan tre och tolv år.
– Det blir leta ägg, tillsammans med hästarna, tipspromenad, som är inspirerad av påsk och djuren på gården och ponnyridning, säger Fredrika Lindberg.
Fia kallar det hästunderstött lärande i skolan och nu har hon även startat ett nytt företag vid namn: "Hästen som terapeut".
– Där handlar det om hästunderstödd terapi. Jag brinner för barn och unga, vill hjälpa personer med psykisk ohälsa att må bättre. Jag vill jobba förebyggande. Hästar dömer inte, de känner av om någon människa är stressad, säger Fia.
– Man måste vara lugn med djuren, när man lärt känna hästarna blir man som kompisar. All ångest försvinner när man är med djuren, det blir som lugna zoner, betonar Mio.
Fia Davidsson har flera utbildningar i bagaget, bland annat behandlingspedagog, beteendevetenskap och ridterapi.
– Jag har 30 poäng kvar till att bli färdigutbildad beteendevetare, som är mitt mål. Jag vill kunna jobba som kurator eller med personalfrågor. Sedan är min dröm att kunna jobba med mitt företag på heltid, fastslår hon.
Fia påpekar att det är mer vanligt i landet med företagande inom hästunderstödda insatser.
– Men jag tror inte det finns någon som jobbar med det på heltid i länet. Djur har alltid fått mig att må bra, nu vill jag hjälpa andra att må bättre med hjälp av hästar, säger Fia Davidsson.