I Sverige avslutas varje år med nyårsfirande. För flyktingarna som bor vid evakueringsboendet vid Finspångs Golfklubbs stugby var det festligt nyårsfirande i måndags, den 21 mars.
– Det här är en tradition som härstammar från Afghanistan, Iran och Kurdistan. Vi festar, dansar, bjuder på mat och firar med familj, släkt och vänner, berättar Yasmin Bamshad, som är anställd vid evakueringsboendet och behärskar fyra språk: persiska, arabiska, kurdiska och svenska.
Det hade dukats upp ett rejält matbord med olika rätter, kakor, tårta och det spelades musik som framförallt barnen var ivrigast att dansa till. På grusparkeringen firade några av de boende genom traditionen att hoppa över en eld. Ett 40-tal flyktingar från Syrien, Afghanistan och Irak deltog vid festligheterna.
– Allt handlar om delaktighet. Flyktingarna får möjlighet att ha sin egen tradition samtidigt som det är jätteviktigt att de är delaktiga i vår verksamhet och vi i deras kultur, säger Bertil Senestad, enhetschef för evakueringsboendet.
Han påpekar att det funnits vård- och omsorgspersonal plus kulturkompetens vid boendet.
– Flyktingarna har ett otroligt stort behov av att prata. De har en stor oro i sig. De undrar vad som kommer hända och vad som händer i hemlandet. Tillfälliga uppehållstillstånd är en grogrund för psykisk ohälsa. Det är en lång och utdragen process som kan ta ett och ett halvt år. Det vi kan göra är att lyssna, lära och stödja, berättar Bertil Senestad.