Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Felaktig hantering av återremiss"

De borgerliga partierna och vänsterpartiet anser inte att beslutet om återremiss av ärendet som gällde Ljusfalls skola gick rätt till vid det senaste kommunfullmäktigesammanträdet.

FINSPÅNG2005-05-31 06:00
Som Folkbladet berättade förra veckan blev det inget beslut om Ljusfalls skolas framtid vid kommunfullmäktiges sammanträde. Ärendet återremitterades då de borgerliga partierna och vänsterpartiet stödde en återremiss. Oppositionen ansåg att beslutsunderlaget var för dåligt och ville att frågan skulle utredas mer av både humanistiska nämnden och av kommunstyrelsen. Oppositionen motiverade sitt återremissyrkande med tre så kallade att-satser. Mötet ajournerades för att reda ut hur detta skulle hanteras. Kommunfullmäktiges ordförande Inge Carlsson (s) läste sedan ur kommunallagen och menade att man först skulle fatta beslut om återremissen och därefter kunde den socialdemokratiska majoriteten besluta vad återremissen skulle innebära för utredning.

"Var felaktigt"
Det slutade med att s bara ställde sig bakom en av att-satserna, att kommunstyrelsen skulle få i uppdrag att utreda vilka konsekvenser en skolnedläggning skulle få för hela samhället. Nu anser oppositionen att ärendet inte hanterades rätt enligt lagen. I ett brev till Finspångs kommun skriver gruppledarna för de fyra borgerliga partierna och vänsterpartiet att de anser att ärendet ska komma tillbaka vid nästa sammanträde i kommunfullmäktige och "behandlas med samma status som tidigare". De skriver att de har kontaktat kommunaljuridisk expertis på kommunförbundet där en kommunjurist gett dem svaret att återremissförfarandet var felaktigt.

Lagen tydlig
Oppositionen menar att lagen är tydlig med att säga att återremissen ska yrkas med en tydlig motivering. Om den nämnd som fått återremissen, efter att den fastställts, inser att den inte har tid att fullfölja återremissens uppdrag i rimlig tid kan den politiska majoriteten i nämnden besluta att lämna tillbaka ärendet till kommunfullmäktige utan att ha fullföljt uppdraget, enligt oppositionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om