I Finspångs kommun finns barn i familjer med försörjningsstöd. Ekonomin tillåter ingen vardagslyx men ska räcka till en skälig levnadsstandard.
Men bara för att man är barn, behöver inte sommaren bli tråkig. Här finns utrymme för extra aktiviteter.
- Vi går först efter riksnormen på vad man ska ha att leva på. Sedan ska vi alltid göra en individuell bedömning, säger Therese Svensson, socialsekreterare på Finspångs kommun.
För den som har barn kan det innebära extra medel till exempelvis ett läger på sommaren eller lite extra pengar för att fylla på vintergarderoben. Den fasta summan är inte väl tilltagen, men ska kunna finansiera ett basbehov.
- Förutom boendekostnad täcks bland annat även el, mat, a-kassa och försäkringar upp. Meningen är inte att man ska kunna unna sig något extra på de här pengarna.
Summan justeras
Eftersom en familj kan se ut på många sätt, finns olika beräkningar för vad det kostar att leva. En ensamstående får 2830 kronor efter att skäliga kostnader för boende, el, resor till arbete, hemförsäkring, a-kassa och fackföreningsavgifter är betalda.
- Den summan ska då räcka till mat, fritid, kläder och skor. Sedan får man ytterligare 890 kronor som ska täcka förbrukningsvaror, dagstidning och tv-licens, säger Therese Svensson.
När antalet medlemmar i familjen ökar, blir också det ekonomiska stödet högre. En ensamstående med ett barn på tre år får 5390 kronor och är barnet åtta år ligger summan på 5960 kronor enligt riksnormen.
- Vi räknar olika på olika poster beroende på ålder på barnet. En ettåring har inte samma behov av fritid och lekkostnader som en femtonåring, säger hon.
Skillnaden är 40 kronor för ettåringen mot 440 kronor för femtonåringen.
Behöver inte ha det sämst
I många fall är bilden av en familj med försörjningsstöd negativ. Så behöver inte verkligheten se ut. Enligt Therese Svensson kan det i flera fall vara tvärtom.
- De som kommer till oss får ofta mycket hjälp med budgetrådgivning för att få ordning på ekonomin. Föräldrar som orkar ta hand om ekonomin klarar också av att prioritera barnen, säger hon.
Therese Svensson tycker att fattigdom inte bara har med pengar att göra. Allt fler har mer prylar hemma men egentligen inte råd att köpa dem.
- Människor tar lån för att finansiera en hög levnadsstandard och då blir det problem. En förälder som inte har försörjningsstöd, kanske tjänar några kronor för mycket för att få hjälp, kan må sämre och ha svårare att prioritera rätt, säger hon.