Taxeringsvärdena stiger i genomsnitt åtta procent i Östergötland vid 2012 års taxering, med höjd kommunal fastighetsskatt som följd. I Finspång höjs skatten i snitt med 420 kronor per år för dem som inte nått taket. Allra störst enskild ökning av skatten, 2 468 kronor per år, får en småhusägare i Finspång.
Frys taxeringsvärdena
Sedan fastighetsskatten reformerades påverkar taxeringsvärdet nivån på fastighetsskatten för cirka hälften av landets småhusägare. Även tomträttshavare och ägare av obebyggda tomter får ökade kostnader när taxeringsvärdena stiger.
- Taxeringssystemet, som bestämmer nivån på fastighetskatten, har en rad brister. Därför har regeringen tillsatt en utredning som ska presentera förslag på hur det ska kunna avvecklas. I avvaktan på utredningens slutsatser bör taxeringsvärdena frysas på 2009 års nivå, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund.
Svårt för pensionärer
Framöver bör fastighetsskatten räknas upp lika mycket som inflationen. Idag räknas skatten för dem som har taxeringsvärden över 910 000 kronor istället upp i takt med inkomstbasbeloppet, som är ett mått på inkomstläget i ekonomin.
- Det är problematiskt för alla de pensionärer som får en ökad fastighetsskatt i förhållande till sin inkomst, säger Joacim Olsson.
I Sigtuna höjs skatten i snitt med 924 kronor per år för dem som har ett taxeringsvärde under 910 000 kronor. Allra störst enskild ökning av skatten får en småhusägare i Härjedalen, med 4 650 kronor per år.