Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Färre vårdplatser eller nedläggning

FINSPÅNG
Nedläggning av lasarettsdelen av Närsjukvården i Finspång (NiF). Eller en reducering av vårdplatserna med sju, från 26 till 19. Förslagen från landstinget blev offentliga i går.
Verksamhetschef Rolf Hässler skulle bli förvånad om politikerna väljer nedläggning.
- Vår modell med samverkan mellan öppen- och slutenvård samt med kommunen bör spridas i stället för att försvinna.

Verksamhetschef Rolf Hässler på Närsjukvården i Finspång tycker inte att förslaget om att lägga ner lasarettsdelen är bra. – Det skulle allvarligt hota vår vårdmodell.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Verksamhetschef Rolf Hässler på Närsjukvården i Finspång tycker inte att förslaget om att lägga ner lasarettsdelen är bra. – Det skulle allvarligt hota vår vårdmodell. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2003-09-09 06:00
Sex grupper inom landstinget har arbetat fram förslag på hur vården ska förändras för att reducera kostnaderna med 300 miljoner kronor år 2004. 3,6 miljoner kronor ska sparas inom NiF.
När det gäller Finspång finns ett förslag om att dra ner på antalet slutenvårds-platser, från dagens 26 till 19. I det förslaget ingår också att 14 vårdplatser i Norrköping försvinner.
Ett betydligt mer radikalt scenario finns också: att slutenvården läggs ner helt och hållet, och att det bara finns primärvård kvar. I det scenariot ingår i stället en utökning av platserna i Norrköping med tio stycken.

<b>Förvånad</b>
- Att helt ta bort slutenvårds-platserna i Finspång skulle få stora konsekvenser för den samverkansmodell vi har här, säger Rolf Hässler, en av NiF:s två verksamhetschefer.
Vårdmodellen i Finspång, med utvecklad samverkan dels mellan primär- och sjukhusvård dels mellan landstinget och Finspångs kommun, har hittills fått uppmärksamhet och beröm från ledande landstingspolitiker.
- Jag skulle bli förvånad om politikerna valde nedläggning. Vår samverkansmodell borde spridas istället. Det är en bra modell och den ger möjligheter till rationaliseringar.

<b>Konsekvenser</b>
I en konsekvensbeskrivning har Rolf Hässler och hans chefskollega Magnus Oweling uttryckt vad som händer om slutenvården försvinner helt och hållet.
Vissa konsekvenser går dock inte att förutse, påpekar de i sin skrivelse:
"En avveckling innebär ett mycket svårt slag mot den modell för utveckling av nära sjukvård som utvecklats inom ramen för Närsjukvården i Finspång (NiF). Ett unikt samarbete mellan primärvård och sjukhusvård har kommit till stånd. Dessutom har samordning med kommunens sjukvård genomförts i allt större utsträckning, vilket medfört stora kvalitetsmässiga och ekonomiska vinster. Resurserna har integrerats i så stor utsträckning att svårigheter finns att beskriva alla de olika följdkonsekvenser som nedläggning av slutenvårdsplatserna får."

<b>Hotas</b>
Dagrehabilitering och hemrehabilitering hotas också, eftersom även dessa är samordande med slutenvårdsavdelningen.
Vidare påpekar de båda cheferna: "Den gemensamma läkarjouren natt och helg som hanterar problem såväl på sjukhusavdelningar som inom kommunala boenden och inom primärvården nattetid avskaffas därmed också."
Rolf Hässler ser däremot inte färre slutenvårdsplatser som ett stort problem.

<b>Stora förändringar</b>
- Naturligtvis innebär färre platser svårigheter i hur man hanterar dem, men det finns alternativa vårdformer, t ex dagvård och vård i hemmet. Även bortsett från sparkravet, så tror jag att vårdplatserna skulle minskas, eftersom vi redan jobbat med dessa vårdformer. Men nu går det så fort, och personalen har redan varit med om stora förändringar, eftersom vi hade ett stort besparingsbeting förra året. Då sparade vi mer än 3,6 miljoner, utan att säga upp någon.
Frågan ä rom uppsägningar går att undvika den här gången inom landstinget. Nedskärningar för 300 miljoner kronor sker inte obemärkt. Men konkret vad det innebär för personalen är inte möjligt att säga ännu.
Rolf Hässler ser de förslag som kommit nu, som två möjliga beskrivningar, som inte är färdigpenetrerade.
- Förslagen har inte tagit hänsyn till alla följder. Som jag ser det är det inte helt säkert att det blir något av dessa som blir verklighet.
Nu vidtar den politiska behandlingen. Enligt tidsplanen ska besluten tas i slutet av oktober.
- Jag hoppas verkligen att tidplanen håller och att beslutet kommer då. Det är alltid lättare att veta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om